Encyklopedie
Kniha návštěv
Nápověda
Novinky
Rejstřík
Vyhledávání

Duna
Harry Potter
Sapkowski
Star Trek
Tolkien
Verne Jules
Výzbroj a výstroj
Zeměplocha

Zpět


Fantasy a Sci-fi
zahrnuje rubriky:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie

Valid XHTML 1.0!

Fantasy a Sci-fi Encyklopedie

Harry Potter - postavy

Weasleyovi

Stará kouzelnická rodina, ze které pochází Harryho nejlepší kamarád Ron. Pro všechny její členy je typické, že jsou pihovatí, mají zrzavé vlasy a studovali (nebo studují) v Nebelvíru. Weasleyovi jsou velmi chudí a žijí v architektonicky poněkud svérázném domě, zvaném Doupě.

Artur Weasley
Hlava rodiny Weasleyových. Pracuje na Ministerstvu kouzel na ne příliš dobře placeném místě v odboru zneužívání mudlovských výtvorů. On sám je mudly a jejich výtvory fascinován, zajímá ho, jak funguje jejich pošta, telefon, elektrické zásuvky... Kůlnu má plnou nejrůznějších věcí, které vždycky rozebere, k velké nelibosti své manželky je očaruje a zase složí dohromady (kdyby udělal prohlídku u sebe doma, musel by se okamžitě zatknout). Jistou dobu vlastnil létající tyrkysový Ford Anglia, který je ale nyní ztracen kdesi v Zapovězeném lese.

Artur Weasley je hubený muž s postupující pleší v rezavých vlasech, je často unavený a přepracovaný. Je však stále dobrosrdečný a má na ministerstvu dost přátel, například Amose Diggoriho.

Molly Weasleyová (rozená Prewettová)
Přestože by to do této menší, buclaté ženušky nikdo neřekl, vládne své domácnosti a svým sedmi ratolestem pevnou rukou. Je velmi temperamentní a dokáže vypadat jako rozzuřený šavlozubý tygr, pokud některé z jejích dětí něco provede. Na druhou stranu je ale velmi laskavá a Harryho Pottera má ráda téměř jako vlastního. Při každé jeho návštěvě u nich doma mu podstrojuje a na každé vánoce mu uplete svetr stejně jako svým dětem.

Bill Weasley
Nejstarší z Weasleyovic dětí. Během pobytu v Bradavicích měl výborné studijní výsledky a byl také prefektem. Donedávna pracoval pro egyptskou pobočku Gringottovy banky jako lamač kleteb v pyramidách, nechal se ale přeložit na práci v kanceláři. Mohl se tak vrátit do Británie a pracovat pro Fénixův řád. Bill je vysoký a hubený a navzdory svému serióznímu povolání nosí dlouhé vlasy, naušnici v uchu a obléká se jako rockový hudebník.

Charlie Weasley
[* 1967]
Svého času byl v Bradavicích úspěšným chytačem Nebelvírského týmu; v roce 1985, kdy školu končil, získali nebelvírští Famfrpálový pohár naposledy a znovu se mohli radovat až za dlouhých devět let. Charlie měl dokonce možnost věnovat se famfrpálu profesionálně, raději si ale zvolil práci v dračí rezervaci v Rumunsku.

Percy Ignacius Weasley
[* 1976]
Velice ambiciózní a výborný student, který si potrpí na řád a dodržování pravidel a horlivě se ujímá přidělených úkolů a odpovědností. Díky tomu si už hodně vytrpěl od svých mladších sourozenců Freda a George, kteří ho považují za nemožného suchara. Na škole v Bradavicích působil jako prefekt (1991-93) a jako primus (1993-94), na což byl náležitě hrdý (denně si leštil prefektský odznak), od šestého ročníku měl známost s havraspárskou studentkou Penelopou Clearwaterovou. Po absolvování Bradavic (samozřejmě s vyznamenáním) získal místo na Ministerstvu kouzel v oddělení mezinárodní spolupráce, brzy povýšil až na asistenta ministra. Percy nosí brýle, je hubený a vysoký. Vlastní sovu Hermese.

Fred a George Weasleyovi
[* 1. dubna 1978]
Dvojčata, která jsou si velmi podobná vzhledem i povahou. Ve škole v Bradavicích mají celkem dobré výsledky, známější jsou však svými lumpárnami, žertíky a schválnostmi, které provádějí celému svému okolí, vlastní sourozence nevyjímaje. Přesto jsou mezi studenty velmi oblíbení jako baviči i kamarádi. Spolu se svým přítelem Lee Jordanem neustále něco podnikají, ve škole a přilehlých pozemcích znají každý kout a každou tajnou chodbu snad ještě lépe než školník Filch, který s nimi léta vede marný boj. Právě v jeho kanceláři si z věcí zabavených studentům "vypůjčili" Pobertův plánek, který později věnovali Harrymu Potterovi. Fred a George působí také jako odrážeči v nebelvírském famfrpálovém družstvu a tento post je vzhledem k jejich aktivním povahám velice příhodný (Ron o nich prohlásil, že jsou sami jako dva živé Potlouky). Matka chlapcům často vytýká, že myslí jen na legrácky (ostatně kvůli nim dostala z Bradavic víc stížností než na všechny ostatní děti dohromady), místo aby se snažili a byli prefekty jako jejich starší bratr Percy. Po tom ale dvojčata vůbec netouží. Mají talent na výrobu nejrůznějších žertovných magických předmětů (falešné hůlky, Kanáří piškoty, karamely Jazyk jako jelito, Záškolácké zákusky), dokonce už v roce 1994 nabízeli svoje výrobky k prodeji pod hlavičkou Kratochvilné kouzelnické kejkle - a měli hodně objednávek. Školu nakonec opustili před ukončením sedmého ročníku (OVCE už jim prý k ničemu nejsou) a na Příčné ulici si otevřeli vlastní obchod se svým zábavním artiklem.

Ronald Bilius Weasley

Ginevra (Ginny) Molly Weasleyová
[* 1981]
Nejmladší z Weasleyovic dětí, malá, hndědooká, citlivá, ale energická dívka. Má slabost pro Harryho Pottera a částečně i díky tomu sehrála významnou úlohu v událostech, ke kterým došlo ve školním roce 1992-93. (HP a Tajemná komnata) Ve čtvrtém ročníku (1995-96) hrála chytače za Nebelvír, ale v budoucnu by prý raději dávala góly.

Související pojmy: Doupě, Ford Anglia, Hermes, Ministerstvo kouzel, odbor zneužívání mudlovských výtvorů, prefekt, Weasley, Ron (Ronald) Bilius

Napsal(a): Bellatrix

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Encyklopedie
© Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net
, 2002 - 2005
URL: http://fantasy-scifi.net/encyklopedie/