Encyklopedie
Kniha návštěv
Nápověda
Novinky
Rejstřík
Vyhledávání

Duna
Harry Potter
Sapkowski
Star Trek
Tolkien
Verne Jules
Výzbroj a výstroj
Zeměplocha

Zpět


Fantasy a Sci-fi
zahrnuje rubriky:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie

Valid XHTML 1.0!

Fantasy a Sci-fi Encyklopedie

Harry Potter - místa

Bradavice

(Škola čar a kouzel v Bradavicích)

CHARAKTERISTIKA A HISTORIE
Sedmiletá střední škola internátního typu pro čaroděje z Velké Británie a Irska, na které děti získávají základní vzdělání a dovednosti potřebné pro život ve světe kouzelníků. Školu založili někdy na konci prvního tisíciletí (přesné datum neznámé) čtyři velcí kouzelníci, Godric Nebelvír, Helga z Mrzimoru, Rowena z Havraspáru a Salazar Zmijozel, a začali do ní zvát talentované jedince. Později došlo k neshodám, když Zmijozel začal prosazovat myšlenku, že by v Bradavicích měli studovat pouze děti z kouzelnických rodin, a situace se časem vyhrotila tak, že Zmijozel školu opustil. Instituce ale fungovat nepřestala a za ta mnohá staletí se z Bradavic stala jedna z nejlepší (ne-li úplně nejlepší) škola svého druhu na světě.

STUDENTI A VÝUKA
Škola eviduje jména všech čarodějů narozených na Britských ostrovech, kteří pak v době, kdy mají dosáhnout 11 let, obdrží pozvánku ke studiu. Prváci jsou před zahajovací slavností rozřazeni Moudrým kloboukem do čtyř kolejí, které se jmenují Nebelvír, Mrzimor, Havraspár a Zmijozel. Za každý úspěch získávají žáci pro svou kolej body, za porušení školního řádu o body přicházejí. Kromě toho soupeří koleje i ve famfrpálových utkáních.
Počet všech studentů v Bradavicích je pravděpodobně více než pět set, ale méně než tisíc. Školní rok začíná 1. září a trvá do konce června, vyučování (pro všechny koleje stejné) je od pondělka do pátku vždy asi 2 hodiny dopoledne a 2 odpoledne, výjimečně i v noci (astronomie). Hodiny probíhají v učebnách a částečně i na školních pozemcích, které studenti nesmějí bez povolení opustit s výjimkou vánočních prázdnin a některých přesně stanovených víkendů. Na letní prázdniny naopak opouštějí školu povinně všichni žáci.

CHOD ŠKOLY A ZAMĚSTNANCI
V čele Bradavic je ředitel (v současnosti prof. Albus Brumbál), jmenuje ho dvanáctičlenná správní rada podléhající ministerstvu kouzel. Současnou zástupkyní ředitele je profesorka Minerva McGonagallová. Navíc každá z kolejí má svou hlavu, která odpovídá za její žáky a má vůči nim větší pravomoci než ostatní učitelé. Může například udělovat školní trest za porušení kázně. Celý profesorský sbor čítá odhadem 15-20 čarodějů a čarodějek včetně jednoho ducha. Škola poskytuje kromě vzdělání také kvalitní ubytování, stravu, lékařské ošetření, možnost samostudia a sportovního vyžití, proto zaměstnává také zdravotnici, knihovnici, školníka, šafáře a několik desítek "neviditelných" domácích skřítků.

BUDOVA A JEJÍ ZVLÁŠTNOSTI
Rozlehlý bradavický hrad s množstvím věží a hlásek, nápadným schodištěm a mohutným vchodem je z venku bezpochyby velmi pozoruhodnou stavbou, ještě zajímavější je však zevnitř. Neexistuje člověk, který by mohl čestně prohlásit, že ho zná celý. Kromě majestátní Velké síně, obsáhlé knihovny, složité sítě chodeb či tajných dveří chráněných heslem, není výjimkou narazit na schodiště, které v úterý vede jinam než v sobotu, nebo schod, který musíte vždycky přeskočit, jinak se vám do něj zaboří noha. Navíc se budovou vznáší množství duchů, stěny jsou pokryté pohyblivými mluvícími obrazy, z jednoho konce na druhý se klikatí tajné chodby či zkratky a hluboko v podzemí čeká na zbloudilce Tajemná komnata. Vrcholem všeho je pak koupelna pro prefekty...

POZEMKY A OKOLÍ
Bradavice stojí na blíže neurčeném místě ve Skotsku (asi půl dne cesty vlakem z Londýna) na skalním útesu obklopeném loukami, lesy a horami. V těsném sousedství se nachází jezero, Zapovězený les a vesnice Prasinky s nádražím. Na travnatých pozemcích, na které se vchází velkou hlavní branou ozdobenou sochami dvou okřídlených kanců, stojí Hagridova bouda, skleníky a famfrpálové hřiště. Celá škola i s pozemky je kouzly chráněna, aby ji mudlové nikdy sami neobjevili.

Erb Bradavic

Související pojmy: astronomická věž, Filch, Argus, Hagrid, Rubeus, Harryho školní léta, Havraspár, Helga z Mrzimoru, koleje, Moudrý klobouk, Mrzimor, Nebelvír, Nebelvír, Godric, Pamětní síň, Potter, Harry, prefekt, Rowena z Havraspáru, Spěšný vlak do Bradavic, stejnokroj, školní hymna, školní pohár, školní trest, Velká síň, Zařazování, Zmijozel, Zmijozel, Salazar

Napsal(a): Bellatrix

Zdroj obrázků: ;;

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Encyklopedie
© Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net
, 2002 - 2005
URL: http://fantasy-scifi.net/encyklopedie/