Istari

Pět čarodějů, nazývaných Istari, jenž přišli přes Moře na západ Středozemě. Byli vysláni Valar, aby pomohli elfům a lidem a zabránili povstání Temného Pána. K tomuto úkolu na sebe vzali podobu lidských starců, silných a moudrých však, stárnoucích velmi pomalu. Od obyvatel Středozemě dostali mnoho jmen, protože nikomu svá pravá jména nesdělili.

Nejtarší Saruman, Curinír, přišel první, po něm přišli Mithrandir, jemuž lidé ze severních národů říkali Gandalf, a Radagast, poté Ithryn Luin

.

Ithryn Luin, Modří čarodějové, ve Valinoru nazývaní Alatar a Pallando, cestovali spolu se Sarumanem na východ. Od té doby je však nikdo neviděl, vrátil se jen Saruman. Jestli zahynuli nebo zda zůstali na východě není známo.

Radagast byl přítelem všech zvířat a ptáků, opustil elfy i lidi a strávil své dny mezi divokými tvory.

Zato Curunín nejvíce vyhledával lidi, uměl velmi obratně mluvit a byl zručný ve všech pracích s kovem, po návratu z Východu se usadil v Orthanku v kruhu Železného pasu. Právě on se nevíce zabýval studiem Sauronova zla v naději, že jej porazí, ale postupem času se obrátil k temným myšlenkám a začal snovat vlastní plány na ovládnutí světa.

Nejmladší z Istari, Mithrandir, jako jediný zůstal věrný a dokončil svůj úkol.

Jirka 'Jeremius' Wetter



Tolkien.cz: Přímou cestou do Ardy
© Jirka 'Jeremius' Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2004
http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/