Middle Earth: The Wizards

Middle Earth: The Wizards

Bylo pět čarodějů. Ze Zemí neumírajících, kde na sebe vzali podobu obyčejných lidských starců, byli vysláni do Středozemě, aby využili své moci a pomohli Svobodným národům v jejich boji s Temným Pánem. Ale čím větší byla Sauronova moc, tím obtížnějším se stával úkol Istari... Dva modří čarodějové, Pallando a Alatar, odešli brzo po svém příjezdu do Středozemě daleko na východ a nikdy se nevrátili. Radagast hnědý opustil lidi i elfy pro svou lásku ke zvířatům a ptákům a Saruman bílý zpychl, zamiloval si moc a přítmí, ale osamocený a příliš nerovný boj se Sauronem se mu stal osudným. Jediným čarodějem, který svůj úkol přes všechny překážky a nástrahy dovedl do konce, byl šedý poutník Gandalf.

A teď ty, milý příteli (a nejspíš obdivovateli rozsáhlého díla J.R.R. Tolkiena), šanci stát se jedním z pěti čarodějných vyslanců a napravit jejich chyby...

Příběhy jednoho z nejobdivuhodnějších fantasy spisovatelů tohoto staletí se totiž staly nekonečnou inspirací nejen pro mnohé pozdější autory této literatury, stovky výtvarníků a také milióny prostých čtenářů na celém světě, ale i pro tvůrce takzvaných hobby-her. Jednou z nich je i nová sběratelská karetní hra The Middle Earth: The Wizards, vycházející z děl Hobit a Pán Prstenů, kterou v prosinci 1995 uvedla na trh v nákladu 45 miliónů karet společnost Iron Crown Enterprises.

TMTW je strategická hra určená pro dva až pět hráčů, z nichž každá představuj jednoho z pěti Istari, ale svou identitu nemusejí během hry vyjevit. Čarodějové formují ze známých i neznámých Elfů, trpaslíků, hobitů, vznešených dúnadanů i prostých lidí sobě oddaná společenstva, která pak putují po Středozemi a plní nejrůznější úkoly. Na svých cestách získávají postavy mocné zbraně, lektvary, které jim dávají sílu do dalších putování a bojů, svitky, léčivé bylinky, kouzelné pláště nebo prsteny, ale i jiné předměty, z nichž mnohé mají slavnou a bohatou minulost.

Soupeř, který během hracího kolo svého protivníka představuje temné síly Saurona, sesílá na jeho společenstva nebezpečné nestvůry (vrrky a skřetími oddíly počínaje a devíti Prstenovými přízraky a prastarou, nekonečně zlou pavoučí královnou Odulou konče) a klade jim do cesty nástrahy, aby zpomalil jejich postup. Postavám přitom nehrozí jen to, že padnou za oběť nenasytným zlobrům nebo hamižným drakům, ale i to, že budou "zkorumpovány": mnohé z předmětů jsou kouzelné a mohou svého majitele strhnou na stranu zla, nebo ho přimět, aby se vydal za vlastními záležitostmi nehledíc na vznešená poslání. Zkušení čarodějové si také nezřídka postavy i předměty vzájemně "přetahují".

Přestože cílem všech Istari v této hře je zastavit Saurona a pokud možno i zničit jeho moc, každý z nich má jinou představu o tom, jakým způsobem toho dosáhnout. Proto mezi sebou soupeří a snaží se přesvědčit příslušníky svobodných národů a ras Středozemě, že právě jejich cesta je nejlepší. Uspěje hráč, jemuž se podaří v předem určené době nashromáždit nejvíc vítězných bodů. Jejich zdrojem jsou nejrozmanitější předměty, poražené nestvůry ovládané nepřátelskými silami, ale i úspěšně splněné úkoly. Skutečně mistrovským kouskem, který se však hned tak nepodaří, je donesení jednoho Prstenu do Gorgorothu a jeho zničení v Puklinách osudu.

TMTW je hra velice poetická a realistická, a to nejen díky překrásným ilustracím několika desítek výtvarníků a jejich snaze přiblížit se co nejvíc realitě světa Tolkienovy Středozemě. Až se tvůj Thorin Pavéza se svými přáteli opět ocitne nebezpečně blízko vrrčím tlamám v údolí řeky Anduiny, až se věrný Sam Křepelka v temných skřetích pevnostech Minas Morgul opět střetne s hrozivou Odulou, až začne Aragorn v divoké bitvě na Pelennorských polích vítězně kosit řady skřetů svým znovu zkutým Andúrilem, přesvědčíš se o autentičnosti hry i ty...

TMTW je jedna z nejlepších sběratelských karetních her na našem trhu. Přes mnohé přednosti má však i několik drobných nedostatků. Především je poněkud složitá a prostudování jejich pravidel zabere nějaký čas. Na rozestavění potřebných balíčků, hromádek, putujících společenstev a jiných karet je potřeba dost místa. Dá se však předpokládat, že tyto drobnosti nebudou pro opravdového milovníka děl J. R. R. Tolkiena skutečnou překážkou.

WARLADY Veronika, SCORE 27

Jirka 'Jeremius' Wetter



Tolkien.cz: Přímou cestou do Ardy
© Jirka 'Jeremius' Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2004
http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/