Katolická knihovna pořádá výstavu o Tolkienovi

Článek z Českých novin:

PRAHA 2. září (ČTK) - V prostorách Centrální katolické knihovny v Dejvicích bude od středy přístupná výstava, která přibližuje osobnost anglického profesora filologie a spisovatele Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Široké veřejnosti je znám především jako autor knížek o hobitech. Právě dnes uplynulo třicet let od Tolkienova úmrtí.
Tolkien se narodil 3. ledna 1892 v jihoafrickém Bloemfonteinu britským rodičům. Brzy osiřel a poručníkem se mu stal katolický kněz Francis Morgan. Vystudoval oxfordskou univerzitu a v roce 1916 se oženil s Edith Brattovou. Jako důstojník prošel útrapami první světové války a dlouhodobě onemocněl.
Po válce pracoval v redakci Novoanglického slovníku. Již ve 32 letech se stal profesorem anglosaštiny v Oxfordu, kde pak působil celý život. Tolkien měl čtyři děti, a právě pro ně začal psát literární díla, která ho proslavila více než vědecká práce. Nyní už legendární knížka Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky vyšla v roce 1937 (česky poprvé v roce 1979) a ihned se stala bestsellerem.
Příběh byl úvodem do slavné trilogie Pán prstenů, na které začal pracovat již před vydáním Hobita. Při psaní čerpal ze středověkých eposů a severských ság. Trilogie vyšla v letech 1954 až 1955 (česky poprvé 1990 až 1992) a tvoří ji knihy Společenstvo Prstenu, Dvě věže a Návrat krále. Vyprávění o prstenu, který "vládne všem", se postupně rozrostlo v ohromující boj dobra se zlem a při čtení člověka mrazí v zádech.
Dávné osudy obyvatel Středozemě, její mýty a legendy vylíčil v knize Silmarillion (1977, česky poprvé 1992), jejíhož vydání se nedožil. Zemřel 2. září 1973.
Součástí výstavy jsou nejen české překlady, ale i originální anglická vydání, mapy a časopisy českých i světových fan klubů. Většinu dokumentů zapůjčila knihovně Společnost přátel díla J. R. R. Tolkiena. Výstava potrvá do 5. října denně od 9:00 do 17:00 v Centrální katolické knihovně v Thákurově ulici v Praze 6. Výstava vznikla za podpory ministerstva kultury.

Jirka 'Jeremius' Wetter



Tolkien.cz: Přímou cestou do Ardy
© Jirka 'Jeremius' Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2004
http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/