České parodie filmu Pán Prstenů

Patrně všichni čtenáři Jeremiho J.R.R. Tolkiena viděli filmovou adaptaci Pána Prstenů od P. Jacksona. Internetem však již nějakou chvíli obíhají dvě poměrně zajímavé parodie, které mají na svědomí šikovné české ručičky (hlavičky? ;).

První z nich je Pár Pařmenů, který vznikl předabováním originálního filmu. Vystupují zde postavy jako Fritol Šourek (nikdo jiný než Frodo) nebo Šmajdalf (Gandalf). Upřímně řečeno mě Pár Pařmenů až tak nenadchnul. Humor sice občas připomíná Rabbita, ale celek působí více vulgárně a... syrově. Přesto je zde řada dobrých nápadů, docela mě rozesmál například Saruman fetující helium.

Glum Druhým počinem je skvělý Pán Rohlíků: Společenstvo Koblihy, jenž vznikl v okolí Brna. Tentokrát se jedná o hraný film, dle slov autorů nejde "o žádný trapný pokus filmově se projevit přeparodováním klasického díla, ale o plnohodnotný a svébytný hodinu a tři čtvrtě trvající film vysoké umělecké kvality". Víceméně souhlasím :)))

Smekám před autory, Pán Rohlíků je opravdu povedená "amatérská" parodie plná dobrých nápadů, za kterou je přece jen vidět fůra práce. Samozřejmě by se našla spousta připomínek, zejména k výkonům některých herců, ale naopak třeba takový Glum/Legolas je super. Rozhodně doporučuji všem ke zhlédnutí.

Nyní již jen přikládám průvodní dopis k Pánovi Rohlíků a odkaz na nepříliš kvalitní stránku autorů.

Milý piráte. Dostává se k tobě unikátní dvojCD s filmem Pán Rohlíků-Společenstvo Koblihy, které je výsledkem půlroční práce týmu složeného převážně z členů 2.C Bigy ročník 03/04, ale i jiných skvělých lidiček, kteří tuto instituci nenavštěvují. Doufám, že se mi všechny z nich podařilo vyjmenovat v titulcích na konci filmu. CD jsou volně šiřitelná, kopírovatelná a sledovatelná.

Vzhledem k velikosti filmu se nám nepodařilo umístit ho pouze na jeden disk a tak jme zbylá místa na obou z nich zaplnili bonusovým materiálem, a to následovně:

První CD obsahuje dva soubory filmu a fotografie z natáčení.
Druhé CD obsahuje poslední soubor filmu a Film o Filmu + Co ve filmu nebylo, do něhož se nám podařilo sestříhat převážnou většinu pokažených záběrů, přeřeků a jiných kuriozit během natáčení, u nichž naše kamera byla. Doufám, že se film bude líbit a berte ho s rezervou. Je to jen parodie
Děkuji všem, kteří se na filmu podíleli a jejichž nápady či skladby se tam oběvili.Přispěli jste
k rozvoji české kinematografie.
Dík Mr.Twin

Gandalf

Na závěr bych rád upozornil, že se nijak nepodílím na distribuci těchto děl. Nepište mi proto prosím, abych vám filmy poslal, vypálil atd.

Jirka 'Jeremius' Wetter



Tolkien.cz: Přímou cestou do Ardy
© Jirka 'Jeremius' Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2004
http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/