Tulák Rover

Blíží se vánoce a tak ani nakladatelství MF nezahálelo a vydalo další Tolkienovu knihu:

J.R.R. Tolkien: Tulák Rover

K vydání připravili Christina Scullová a Wayne G. Hammond. S autorovými ilustracemi. Přeložila Stanislava Pošustová. Mladá fronta, Praha 199, 104 strany, náklad a cena neuvedeny.

Tolkienova raná próza, zveřejněná v originálu teprve loni. Autor Hobita či Pána prstenů si v ní v polovině dvacátých let vymyslel příběh se psem Roverem, kterého zlý čaroděj proměnil v hračku jež se ztratí, ale zato zažije různá dobrodružství, aby se nakonec štastně vrátila domů. Tolkien psal Tuláka Rovera pro potěchu svého syna, který byl neštastný ze ztráty oblíbené hračky, malého černobílého psíka. Editoři připsali předmluvu, v níž podrobně uvádějí okolnosti vzniku prózy.

Převzato z Mladé fronty, 14. 10. 1999, str. 19


J.R.R. Tolkien: Tulák Rover

Během prázdninového pobytu u moře v létě 1925 postihla Tolkienova syna nemilá příhoda. Při procházce po pláži ztratil oblíbenou hračku, černobílého psíka. Nikdy ji už nenašli. Díky této ztrátě byl otec Tolkien nucen pro syna vymyslet pohádkový příběh, jehož hrdina, pes Rover, je nejprve čarodějem proměněn v hračku a později vinou svého majitele ztracen na pláži. Po tomto úvodu se spisovatel již zcela odpoutal od reality a vyslal psího hrdinu vstříc neuvěřirelným dobrodružstvím na měsíci a v mořských hlubinách, která končí šťastným návratem domů. Vznikla tak knia a vlastně i návod pro starostlivé tatínky - jak zabavit své potomky - Tulák Rover...

Doporučená cena 139 Kč, vydala Mladá Fronta

Převzato z Blesk Magazín č. 43, ročník 8, 29. října 1999, strana 16

Jirka 'Jeremius' Wetter



Tolkien.cz: Přímou cestou do Ardy
© Jirka 'Jeremius' Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2004
http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/