Tolkien.cz - hlavní stránka

Jeremiův
J.R.R. Tolkien

Úvod
Básně a písně
Báje, mýty, příběhy
Filmy
Hudba
Hry
Chronologický rejstřík
Jazyk a písmo
Kalendáře
Knihy
Obrazárna
Rasy Středozemě
Víte, že
Zeměpis
Životopis
Služby:
- novinky
- rozesílání novinek
- vyhledávání


Fantasy a Sci-fi:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


Tip Obchůdku
Lord of the Rings: The Art of the Fellowship of the Ring
The Art of
the Fellowship
of the Ring

500 obrázků z filmu
955 Kč


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie


Nejoblíbenější pohlednice

New Line Cinema

Reklama

Recenze rozšířené verze Společenstva prstenu na 4 DVD

Obal:

Velmi povedený, tmavě zelený se zlatým a žlutým textem, připomíná knihu, kterou nejprve rozevřete a poté ještě odklopíte strany, takže vznikne jakési leporelo, ve kterém si hoví 4 CD. Na pozadí CD jsou perokresby Alana Lee (alespoň myslím, že jeho) z návrhů scén pro LOTR. Na levé straně obalu ještě nalezneme mapu Středozemě s vyznačenou trasou Společenstva po Amon hen.

Naproti tomu brožurka, která je také součástí balení, neobsahuje nic víc, než pár obecných slov, seznam scén s vyznačením, zda jsou rozšířené nebo nové a schémata obsahů CD, která ale samozřejmě naleznete i na discích samotných.

Ovládání:

Zatím jsem se nedostala k diskům s materiály, takže mohu komentovat pouze film. Ovládání je v podstatě stejné, jako u základní verze, s tím rozdílem, že nyní se při volbě scén objevují "v okénku" úryvky z dané scény pohyblivé. Pozadí ovládání je krásné, opět kresby A. Lee, vše působí jemně a trošičku omšele, jako když listujeme starou knihou. Ostatně hned úvodní volba je ve formě knihy, kterou otevíráme, abychom zvolili, zda chceme sledovat film, vybrat scénu nebo poslouchat komentáře, na jejichž pozadí běží film (trochu podivná volba, kterou jsem vyzkoušela jenom na chvíli a nijak zvlášť mě neoslovila).

Vlastní film:

Je rozhodně povinný pro každého fanouška Pána prstenů a jeho shlédnutí v divákovi zanechá smíšené pocity - radost, že alespoň na DVD měl možnost vychutnat film bez brutálních sestřihů (i pokud vám to tak při sledování základní verze nepřipadalo, poté, co uvidíte rozšířenou, změníte názor) a vztek, že to tak nemohlo být již při prvním sledování v kině. Přestože je základní film určitě vynikajícím přepisem Tolkienovy knihy, teprve jeho rozšířená verze jí dělá skutečně čest. Přestože se najdou některé scény, které já osobně preferuji v původní verzi, celkové vyznění rozšířeného vydání je rozhodně lepší a větší zážitek, než původní film.

Popis jednotlivých přidaných nebo upravených scén se již na různých stránkách na internetu objevil až do nejmenších detailů, proto ho tentokrát vynechám a soustředím se spíše na celkový dojem. V čem je tedy rozšířený film tak odlišný?

Zcela bez debaty ve větším prostoru pro rozvoj postav a vysvětlení jejich vzájemných vztahů. Zatímco nepoučený laik musel být při sledování základní verze dost zmatený z toho, jaký je vlastně vztah Bilba a Froda, kdo je to ten Aragorn a jaktože ho Elrond, Galadriel a ostatní tak dobře znají, proč Gimli tak najednou změnil názor na elfy…na všechny tyto otázky nyní dostane odpověď. Zcela nových scén je poměrně málo - v celém filmu jen dvě, tři: příjezd do hobitína, malá a roztomilá vsuvka U zeleného draka, pár vteřin pozorování elfů na cestě do Šedých přístavů a staré známé, tolikrát diskutované, předávání darů v Lothlórienu, scén, které jsou trošku rozšířeny nebo pozměněny (často i jen jednou nebo dvěma větami) je spousta - popravdě, téměř všechny. Je zajímavé, že beze změny zůstaly všechny Sarumanovy scény.

Na své si zato přijdou fanynky Aragorna a Boromira, kterým se dostane bohatého přídělu nových přidaných vět a ti, kterým přišlo líto, že Celeborn a Haldir měli příležitost pronést málem jen jedinou větu, se také dočkají zadostiučinění.

Přesto původní verzi filmu nezavrhnu, už pro těch pár Gandalfových vět při příjezdu do Hobitína, které miluji a které, bohužel, v nové verzi nedostaly místo. Už teď se těším na rozšířenou verzi Dvou věží, pokud Jackson svůj kousek zopakuje, budeme mít nakonec místo tří hned šest plnohodnotných filmů a co bychom si mohli přát víc…

Vložil: Zuzana Chapmanová
18:29:57  19. 11. 2002
Další články autora

Doporučit článek
Verze pro tisk
Hodnocení: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 / 5
Současný stav: 3 (3380 hlasů)

Komentáře (3)
11. 12. 2002 -bez nadpisu- Bellatrix
Zapomněla jsem poznamenat, že na prodloužené verzi přetrvávají některé chyby v českých titulcích, v přidaných částech jsem narazila i na jednu novou (která ale fakt stojí za to :o))
11. 12. 2002 -bez nadpisu- Bellatrix
03. 12. 2002 -bez nadpisu- Tinne

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Jeremiův J.R. R. Tolkien, © Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2003
Tolkien.cz: Společnost přátel díla J.R.R. Tolkiena, © Toomz, tolkien@fantasy-scifi.net, 1996 - 2004
Design: Rinvit, Toomz, Jeremius
URL: http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/

Všechna práva vyhrazena. Žádnou část stránek není dovoleno použít či reprodukovat bez souhlasu autora!

Společnost přátel
díla pana
J.R.R. Tolkiena

akce
časopisy
členství
o nás
oznamovatel
tiskoviny

nápověda