Tolkien.cz - hlavní stránka

Jeremiův
J.R.R. Tolkien

Úvod
Básně a písně
Báje, mýty, příběhy
Filmy
Hudba
Hry
Chronologický rejstřík
Jazyk a písmo
Kalendáře
Knihy
Obrazárna
Rasy Středozemě
Víte, že
Zeměpis
Životopis
Služby:
- novinky
- rozesílání novinek
- vyhledávání


Fantasy a Sci-fi:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


Tip Obchůdku
Lord of the Rings: The Art of the Fellowship of the Ring
The Art of
the Fellowship
of the Ring

500 obrázků z filmu
955 Kč


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie


Nejoblíbenější pohlednice

New Line Cinema

Reklama

Pán Prstenů: Návrat krále - Zdeněk Tesner

Názory
30. 01. 2004 Disputace ZdT
Vidíte; já se paradoxně uklidnil; nejvíc mne dopálila vaše recenze.

- Pak jsem uspěl, vyvolal jsem reakci a docela přínosnou diskusi.

0) Ano, nejkrásnější lidské výtvory mají vady; a má je zajisté i filmový Pán prstenů, a i Tolkienův Pán prstenů.
Shledá-li ale recenzent na dvě stránky vad a nepatrně kladů, pak je matoucí, když to uzavře, že to je vůbec nejlepší ze všeho. Soudě podle komentářů, nejsem jediný, koho tento rozpor mate.

- Zcela souhlasím a doufám, že se shodneme, že největší vadou knih páně Tolkienových je fakt, že jsou krátké:o)
Docela Vás lituji pokud nechápete, to co jsem tolik už naznačil, a totiž, že vnímá obě stránky díla, ale věnuji se jen rozboru té negativní, pak už je snad můj náhled a výrok více než pochopitelný.

1) Pokud šlo o největší odchylku od knihy, pak se mi jevila být nejvýraznější ve Dvou věžích, i když i v Návratu jsou odchylky značné.
Aby někdo mohl tak velké odchylky provést, musel číst knihu naopak velmi pečlivě...

- Nemyslím, Dvě věže jsou oproti Knize zkrácené a navíc v tomto jsem ovlivněn rozšířenou verzí Dvou věží, které narovnávají mnohé z odchýleného. Pokud by se odchyloval úmyslně tak bezesporu, ale nezapomínejte na nedbalost.

2) Chudák Miranda Ottová - no, mně tahle nordická kráska moc jako Barbína nepřipadá... uvěřil jsem jí, že je schopná mne praštit mečem, narozdíl od Barbíny. Jinak proti gustu žádný dišputát...
Herecký výkon Aragorna je podle mne mimořádný, i když to nejlepší předvedl ve Dvou věžích, kde má rozhodující roli.

- Váženy pane (profesore?), nejsem sice zcestovalý, nicméně i díky televizi jsem viděl celou řadu nordických krásek a většinou oplývají jinými parametry než jinak naprosto krásná M.O. A soudě dle života páně Tolkienova, on dosti preferoval právě tyto parametry:o) Nejsem odborník na herecké výkony, vzhledem k tomu, že jsem tohoto herce zaznamenal i v jiných filmech ve shodě s Vámi považuji jeho výkon za životní a mimořádný. Nevím jestli jde hovořit o tom, že byl lepší či horší mezi jednotlivými současně natáčenými díly.

4) Kromě Uzdravitele je Aragorn také Dědic Númenoru, má Andúril, žije mnohem déle, než normální smrtelník - těch výjimečností je až dost. A přece soudím, že tou hlavní je jeho výjimečný charakter (například „testem prstenu“ projde jako jeden z prvních, a zcela dokonale).

- Ano, zajisté. Aragorn má mnoho zvláštních stránek, které ovšem dle mého mínění byly projeveny hlavně v jednání spjatém s Domy uzdravování, právě proto tak želím jejich absence.

Jinak - asi jsem plebejec, ale větší ceny u mne mají postavy, které velikosti dospějí, než ty, co se velikými rovnou rodí. Scénáristi si to zjevně myslí také, a to je přesně trend změn ohledně Aragorna nebo Faramira.

- Obávám se, že dost dobře nevidím dostatek dospívání u Faramira, nicméně toto je Váš a scénáristův úhel pohledu, kdy obdivujete dorůstání k velikosti. Já společně s Tolkienem obdivuji setrvávání u velikosti a dopírání „malosti“. Ale každý dle svého gusta a životní zkušenosti.

6) Naddimenzovaná cesta k Moranonu zůstává pro mne i nadále tajemstvím.

- Toho lituji, ale asi již nejsem schopen podat další vyčerpávající definici.

Co se týče humoru, to je vskutku věc velmi osobní; taktéž se zřejmě lišíme i v pojetí dobrého vkusu (což se dá přežít).

- S tímto ani nelze nesouhlasit.

7) Bitva - nepoměr bojeschopnosti skřeta a gondorského vojáka jsem nějak nezaznamenal. Nepřehlednost mi také unikla (není to snad tím, že bitvy bývají tak nějak nepřehledné...?)
Ale chcete-li, osobně více oceňuji v bitvách hrdinské momenty (například na konci Dvou věží nebo na začátku s nájezdem Rohanských), než řešení „deus ex machina“ pomocí vojska mrtvých. To ale není vina filmu, nýbrž Tolkiena....
Ale ani tato výhrada mne nedonutí, abych bitvu prohlásil za „velmi nepovedenou“. Mohu akorát důmyslně spekulovat, zda nebyl lepší Helmův žleb (což, mimochodem, napadlo už řadu lidí přede mnou).

- Prosím za prominutí, ale vy jste v kině usnul? Jak ve troskách Osgiliathu, tak ve všech osobních soubojích později gondorští hodně ztráceli. Bitvy bývají nepřehledné, ale proto nemusí nutně být i nepřehledně natočené. Shodneme se i na lepším hodnocení bitvy v Helmově Žlebu, právě její kvalita a hlavně oproti ní postavené vyzdvihování Pelenorských polí bylo příčinou dosti negativního hodnocení.
I já raději složitější a parádnější řešení v podobě hrdinů, než bohů na mašinách. A proto bych si zde dovolil vznést radikální a zásadní nesouhlas!! To je právě a jenom vina Filmu!! Protože jak snad víte, v Knize je vliv Věrolomných zanedbatelný a odehrává se dosti daleko od bran Minas Tirith! Jedná se tedy o další oběť na oltář komerčních možností filmu.

8) Zajisté jsem nebránil město; tím méně Gondor proti skřetům; ale byl jsem nucen dopustit se menšího násilí, byť proti své vůli a z okamžité nutnosti.

- Pokud jsem Vás správně identifikoval dle indicií Vámi samotným předestřených níže, pak myslím, že oba na Vaše používání násilí raději zapomeneme.

Právní výklad jsem záměrně pominul, neb se mi jeví být opravdu těžce mimo téma debaty, která je určena i pro vícero lidí; a asi bych k tomu měl co říci, neb se právem poněkud zabývám.
Opravdu mnoho o mně lze zjistit na stránkách www.pevnost.cz/diskuse/pevnost
odtamtud jsem se sem ostatně dostal, jakož zřejmě i mistr Dryden.
Mimochodem, 2000 let prostě proto, že jde o vynález římského práva.

- Tak jsem učinil a dostal se ke jménu prof. JUDr. VC, bývalého soudce ÚS a osobu označovanou za otce Ústavy ČR, je toto mé odhalení správné nebo je jen mezi Vámi příbuzenská souvislost?
- Právní výklad by zde byl docela namístě, neb mé články čte řada mých spolužáků, studentů práv a spojit příjemné s užitečným, je velmi milé.
- Krajní nouze si myslím výjimečně nespadá do bohatého odkazu římskoprávní nauky, ale opravdu budu poctěn dostane-li se mi od Vás přesnějšího poučení. Nicméně Vás přeci jen považuji za civilistu a nikoliv za trestaře.

A konečně - ano, mám velmi osobní a zvláště kladný vztah k této velkolepé zámořské kulturně vyspělé demokracii v čele s moudrým a spravedlivým GWB. Vztah k této debatě to přesto nemá.

- To mně těší. Ale domnívám se že zvláště kladný vztah může být pouze za předpokladu že se jedná o vztah velmi osobní.



Fantasy a Sci-fi: Jeremiův J.R. R. Tolkien, © Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2003
Tolkien.cz: Společnost přátel díla J.R.R. Tolkiena, © Toomz, tolkien@fantasy-scifi.net, 1996 - 2004
Design: Rinvit, Toomz, Jeremius
URL: http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/

Všechna práva vyhrazena. Žádnou část stránek není dovoleno použít či reprodukovat bez souhlasu autora!

Společnost přátel
díla pana
J.R.R. Tolkiena

akce
časopisy
členství
o nás
oznamovatel
tiskoviny

nápověda