Tolkien.cz - hlavní stránka

Jeremiův
J.R.R. Tolkien

Úvod
Básně a písně
Báje, mýty, příběhy
Filmy
Hudba
Hry
Chronologický rejstřík
Jazyk a písmo
Kalendáře
Knihy
Obrazárna
Rasy Středozemě
Víte, že
Zeměpis
Životopis
Služby:
- novinky
- rozesílání novinek
- vyhledávání


Fantasy a Sci-fi:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


Tip Obchůdku
Lord of the Rings: The Art of the Fellowship of the Ring
The Art of
the Fellowship
of the Ring

500 obrázků z filmu
955 Kč


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie


Nejoblíbenější pohlednice

New Line Cinema

Reklama

Pán Prstenů: Návrat krále - Zdeněk Tesner

Názory
30. 01. 2004 Hmmm:o) ZdT
2) Miranda Ottová nalezla kromě mne několik dalších zastánců, budiž jim čest a sláva.

- Miranda Otto má velmi mnoho různých předností, leč tyto se podle mého neshodují s postavou Eowyn, nicméně proti gustu žádný dišputát:)

4) No, myslím, že i Tolkien, že si ho beru do úst zase, měl slabost pro vývoj postav k lepšímu... takže asi nejsem sám.

- A která postava je toho příkladem?

7) Takto formulovanou výhradu s mrtvými jsem nucen uznat v plném rozsahu. Máte pravdu, že podíl mrtvých by nemusel být chápán v knize jako tak zásadní...

V knize je význam Věrolomných myslím doela umenšen, i když samozřejmě z teorie příčinného řetězce by byla conditio sine qua non vítězstí na Pelenoru.

a že bych mož ná i připustil, že Helmův žleb ve filmu dopadl lépe.

- Dobrá.

Ovšem Pelenorské pole se mi líbilo také (jsem prostě primitiv), a nevzdávám se boje za to, že ho nehodlám označit jako „velmi nepovedené“.
Velmi nepovedená bitva vypadá úplně jinak.

- Uznávám, že mé hodnocení bylo poněkud emotivní, ale přesto setrvávám u názoru, že Pelenor dopadl o dost hůře než Hláska a to zvláště vzhledem k velkolepé reklamně právě na tuto bitvu, nicméně očkejme si s hodnocením, jak bude vypadat režisérská verze.

8) Tohle je celé trochu odbočka, ale nepochybuji, že pro vás zajímavá;
proto prozradím, že nejsem pan profesor, kterýžto je můj otec (a Tolkiena nemá rád vůbec a donutili jsme ho shlédnout pouze Společenstvo, a knihu nečetl nikdy),
nýbrž jeho syn, který má rád Tolkiena velmi (a dle domény justice.cz je celkem jasně řečeno, že se krajní nouzí také zabývám, dokonce mnohem častěji, než otec).

- Děkuji za informaci, tato varianta mne napadla. Nicméně o potomcích pana profesora se nějak fakulní kuloáry příliš nezmiňují. Jsem rád, že mohu říct, že si Vás vážím, pro vaše názory a schopnost o nich diskutovat, toto bych o vašem otci říci nemohl. Domému jsem rozkryl ještě podrobněji, proto, pokud opravdu se ve vaší praxi častěji vyskytuje problematika Krajní nouze a Nutné obrany buduá vděčen za každou informaci o takovém případu, neb tato jest mým diplomovým tématem.

- jsem taktéž civilista, nicméně krajní nouze (a nutná obrana či další odvozeniny) jsou princip univerzální, který objeví nevyhnutelně prakticky každá vyspělejší právní kultura, a objevuje se porůznu na celé řadě míst. Římské právo to znalo zajisté (napadá mne například slavné lex rhodia iactu - právo námořníků vyhodit v případě ohrožení lodi náklad do moře). V našich zákonech pak najdete podobné nápady také leckde, v trestním zákoně i v občanském zákoníku především, ale i v tom vámi vhodně vzpomenutém článku Listiny práv, a jistě i jinde.
Zkrátka, myslím, že Gandalfa za to, že srazil Denethora holí v době, kdy hrozila zkáza města, by osvobodila zdrcující většina všech soudů všech dob (s výjimkou těch, kde by soudil dodatečně Denethor sám).

- Nevím, jestli z častějšího výskytu okolností vylučujících protiprávnost, lze dovozovat univerzalitu krajní nouze. Váš výklad Lex rhodia iactu pvoažuji za poněkud odvážný, spíše bych se klonil k tradičnímu pojetí, že tento zákon jen poněkud upravoval odpově dnost za škodu v těchto případech.
A aniž bych se Vás jakkoliv hctěl dotknout, mylsím, že od našich - zvláště prvoinstančních - soudů bychom se mohli nadít mnoha překvapení. Ale Vámi předestřený obraz je vskutku výzvou, možná pro nás oba. JAk by takový proces dopadl, byl li bych žalobcem:o)

A konečně - zvláště kladný vztah vyplývá skutečně z osobní zkušenosti; zde máte pravdu.
A kdyby tu byl na mém místě pan profesor, promluvil by ještě daleko plamenněji (jeden z jeho slavných výroků je, že "vztah k Americe je prubířským kamenem našeho světonázoru.")

- Tetno výrok si bohužel nepamatuji. Nicméně jako muž znalý práva jistě sám vidíte, že výrok, jak jste jej postavil, nevypovídá o profesorově názoru na USA z hlediska kladného či záporného vztahu nic.



Fantasy a Sci-fi: Jeremiův J.R. R. Tolkien, © Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2003
Tolkien.cz: Společnost přátel díla J.R.R. Tolkiena, © Toomz, tolkien@fantasy-scifi.net, 1996 - 2004
Design: Rinvit, Toomz, Jeremius
URL: http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/

Všechna práva vyhrazena. Žádnou část stránek není dovoleno použít či reprodukovat bez souhlasu autora!

Společnost přátel
díla pana
J.R.R. Tolkiena

akce
časopisy
členství
o nás
oznamovatel
tiskoviny

nápověda