Pán Prstenů: Návrat Krále - Verlit

Film jsem zatím videla ctyrikrát, takze uz jsem se dostala ze stádia okouzleného zírání a pokusím se být schopna trochu objektivního hodnocení.

Pred tím, nez se zacaly filmy natácet, byla jsem tvrdým zastáncem postoje, ze by to radsi nemel nikdo zkouset. Od prvního zhlédnutí Spolecenstva jsem se transformovala do vásnivého zastánce filmu, i pres vsechny nedostatky a chybicky, které je nevyhnutelne provázejí. Ted, o nejakých sest let od okamziku, kdy jsem se o filmování poprvé doslechla, se dokonce pristihuji, ze nekteré pasáze a postavy z filmu v mém zebrícku oblíbenosti vystoupaly nad své "originály" z knizní podoby. Z cehoz vseho vyplývá, ze mé hodnocení je rozhodne pozitivní.

První pocit po prvním zhlédnutí by se dal popsat slovy "zírám s otevrenou pusou". Jsem starý cynik, takze jsem nebrecela, ale párkrát jsem k tomu nemela daleko. Nebyly to ale ani tak slzy vyprovokované dojemnou scénou, ale proste slzy, které vzbudí pohled na neco prekrásného, monumentálního, nádherného. Zapalování majáku, útok Rohirru, Frodo se Samem uprostred lávového more nebo pád jednoho Oliphanta pres druhého - i kdyz je kazdá z tech scén o necem jiném, z ciste vizuálního hlediska je to pohádka!

Oproti Dvema vezím a Spolecenstvu mám pocit, ze zmen v príbehu je podstatne méne a ty, které se objevily, mi naprosto nevadí. Nechápu sice, proc Arwen umírá (a potesilo by me bývalo, kdyby umrela, jelikoz není mojí oblíbenou postavou :-), ale nerusí me to a Elrondova etuda zoufajícího si otce, který svou milovanou dceru ztratí v kazdém prípade, me bere za srdce. Denethor sice není vznesený správce, ale jeho motivaci naprosto chápu a jeho zlom do zoufalství, ve kterém velí obrane MT stáhnout se s boje, je pro me zcela verohodný.

Pocítacové triky me tu a tam trosku zabolely - hlavne ektoplazmatictí mrtví a Glum, poletující ve vzduchu jako mávátko...jenze práve kdyz jsem na ne chtela zacít zehrat, uvedomila jsem si, ze Glum sám o sobe je trik, Olifanti jsou trik, 80% Rohiru jsou trik, létající potvory Nazgulu jsou trik...a uz necítím potrebu na tu drobné nedostatky remcat.

Netvrdím, ze film nemá slabsí místa. Jsou veci, které se mi nelíbí, jsou veci, které me zamrzely. Ale pod dojmem té ostatní krásy nejak necítím potrebu zacházet do detailu. Tu a tam proste vidím veci jinak nez jistý novozélandský sílenec, ale stejne mu budu nadosmrti vdecná za péci, kterou vsem trem filmum venoval a lásku, se kterou se do toho príserného úkolu pustil.

Nemuzu se dockat, az budu mít film v rozsírené verzi na DVD a budu si ho moc poustet znova a znova a znát ho do stejných detailu, jako ty predchozí dva. Nacházet vsechny ty nepatrné dokonalosti, kterými Jackson a jeho tým filmy prospikovaly, detaily, které vlastne nejsou vubec videt, ale JSOU tam, doslovné citáty z knihy - at uz slovem nebo popisem...no proste si to opravdu uzívat.

Hodnocení: 9.99 z 10 - s jedním procentem ponechaným na rozsírenou verzi :-)

Zuzana Chapmanová



Tolkien.cz: Přímou cestou do Ardy
© Jirka 'Jeremius' Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2004
http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/