Encyklopedie
Kniha návštěv
Nápověda
Novinky
Rejstřík
Vyhledávání

Duna
Harry Potter
Sapkowski
Star Trek
Tolkien
Verne Jules
Výzbroj a výstroj
Zeměplocha

Zpět


Fantasy a Sci-fi
zahrnuje rubriky:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie

Valid XHTML 1.0!

Fantasy a Sci-fi Encyklopedie

Harry Potter - postavy

Voldemort

(Pán zla, Ten-jehož-jméno-nesmíme-vyslovit, Ty-víš-kdo)

Nejkrutější a nejobávanější černokněžník posledního století, jehož cílem je získat nesmrtelnost a tím také absolutní moc. V 70. letech 20. století prožíval první ze svých vzestupů, shromažďoval svoje stoupence a ty, kteří kladli odpor, mučil a zabíjel. Toto období bylo také obzvláště nebezpečnou dobou pro mudly, které lord Voldemort z principu nenávidí. Díky krutostem, které páchal, se brzy většina čarodějů začala bát i jen vyslovit jeho jméno. Osudným se mu stal 31. říjen 1981, kdy zavraždil Jamese a Lily Potterovy, nepodařilo se mu ale zabít jejich malého syna Harryho a zlá kletba se obrátila proti jemu samotnému. Tehdy přišel Voldemort o veškerou svou moc, o své tělo a téměř o všechnu životní energii. Stal se z něj duch, odsouzený k tomu, aby živořil kdesi v lesích a využíval k přežití těla jiných tvorů.

Jeho touha po velikosti ale nezeslábla a během let k sobě připoutal mocichtivé jedince, které mohl ovládat a jejichž pomocí začal opět sílit. Tehdy se Voldemortovy cesty znovu začaly křížit s cestami Harryho Pottera. O jeho život začal usilovat dříve, než byl Harry na světě, a zjevně se o to stále snaží. Podařilo se mu již odstranit dvě překážky: pomocí černokněžnického rituálu si opatřil hmotné tělo a zlomil prastaré kouzlo, díky kterému se nemohl Harryho přímo dotknout. Za zmínku ovšem stojí, že Voldemortova i Harryho hůlka v sobě mají jádro ze stejného fénixe a nefungují proti sobě tak, jak by měly, což černokněžníkovi už jednou zkřížilo plány. Tak jako tak ale Voldemort opět povstal a čaroděje čekají obtížné časy.

Lord Voldemort kdysi studoval v Bradavicích pod svým původním jménem Tom Raddle a říká se, že jediný, koho se opravdu bojí, je profesor Brumbál.

Související pojmy: hadí jazyk, Potter, Harry, Zmijozel

Napsal(a): Bellatrix

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Encyklopedie
© Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net
, 2002 - 2005
URL: http://fantasy-scifi.net/encyklopedie/