Encyklopedie
Kniha návštěv
Nápověda
Novinky
Rejstřík
Vyhledávání

Duna
Harry Potter
Sapkowski
Star Trek
Tolkien
Verne Jules
Výzbroj a výstroj
Zeměplocha

Zpět


Fantasy a Sci-fi
zahrnuje rubriky:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie

Valid XHTML 1.0!

Fantasy a Sci-fi Encyklopedie

Sapkowski - knihy a jiné texty - literatura v literatuře

Effenberg a Talbot: Encyklopedia Maxima Mundi

Exorcisté; též zaklínači, pejor. vědmáci, u Nordlingů (odkaz) tajuplná, elitářská kasta šamanů - bojovníků, původně patrně odnož druidů (odkaz). V lidové představivosti byli e. nadáni magickou mocí a nadlidskou energií, umožňující jim zápolit se zlými duchy, netvory a temnými silami. Dle některých pramenů bylo ve skutečnosti jejich mistrovství v ovládání zbraně druhdy zneužíváno vladyky Severu ve vzájemných válkách, běžných v oněch dobách.  Při boji upadali e. do transu vyvolávaného pravděpodobně autohypnózou a narkotiky. Bojovali tak se slepou urputností, zcela necitliví na bolest a dokonce i na vážná zranění, což posilovalo obecnou víru v jejich magické schopnosti. Naopak teorie, podle níž byli e. produkty mutací či genetických operací nebyla potvrzena. U Nordlingů vystupují e. jako hrdinové četných pověstí lidové slovesnosti (srov. Flourens Delannoy: "Mýty a legendy národů Severu")

***

Evertsen Petr; * 1234, zplnomocněnec císaře Emhyra Deithwena a jeden z faktických tvůrců moci Císařství. Vrchní komoří armády v období Severních válek (odkaz), od r. 1290 nejvyšší pokladník koruny. V závěrečném období Emhyrovy vlády povýšen do hodnosti koauditora Císařství. Za panování císaře Morvrana Voorhise falešně obviněn ze zneužití pravomocí, odsouzen a uvězněn. Zemřel 1301 na hradě Winneburgu. Posmrtně rehabilitován císařem Ianem Calweitem v r. 1328

***

Mandragora (alrauna); jinak pokřín, rostlina z čeledi lilkovitých. Bylina beze stonku, s růžicí přízemních listů a řepovitým kořenem, v němž je možno dopatřiti se tvaru lidské postavy. M. officinalis a M. autumnalis se v nevelké míře pěstuje ve Vicovaro, Rowanu a Ymlacu, divoce roste již jen ojediněle. Jedlé bobule zprvu zelené, zráním žloutnoucí, je možno nakládati do octa, listy se užívají coby léčivá droga. Kořen m. (radix mandragorae) je dnes ceněn v medicíně a farmacii. Dříve mu byl přisuzován mimořádný význam zvláště v pověrách národů Severu; býval upravován do podoby figury lidské - mužíčka (alraunmänchen), oblékán dokonce do šatiček a uchováván v příbytcích coby ceněný amulet. Měl zajišťovat ochranu před chorobou, přinášet štěstí ve hře i v soudním sporu, ženám zaručovat plodnost a snadné slehnutí. Kořen m. byl vyhledávaným obchodním artiklem, jehož cena mohla dosáhnout až šedesáti florénů za kus. V tomto obchodě byl nezřídka z neznalosti anebo s podvodným záměrem zaměňován za kořen rulíku (odkaz). M. bylo taktéž užíváno při čarování jako ingredience do magických melanží  a samozřejmě jedů. Zlomocné kejkle s kořenem m. bývaly častým obviněním v dobách honů na čarodějnice, příprava jedu z m. byla předmětem vyšetřování v travičském procesu Lucrezie Vigo (odkaz). Jedů a elixírů z m. měla údajně používat rovněž legendární Filipa Alhard (v Severních královstvích Filippa Eilhart - pozn. autora)

***

Itlina; správně Ithilinne Aegli aep Aevenien, legendární elfská léčitelka, astroložka a jasnovidka. Proslulost získala věštbami, z nichž nejslavnější je Aen Ithiliennespeath - Ithiliennino proroctví. Mnohokrát opisovanému a rozšiřovanému proroctví se v různých období dostávalo značného věhlasu a text byl neustále doplňován komentáři, klíči a vysvětlivkami, které věštby přizpůsobovaly aktuální situaci, což posilovalo přesvědčení o Ithiliennině nadpřirozené schopnosti vidění do budoucna.

Tvrdí se, že I. předvídala Severní války (1239-1268) (odkaz), tři morové epidemie (1268, 1272, 1294), krvavou Válku dvou jednorožců (1309-1318) (odkaz) a vpád Haaků (1350) (odkaz). Údajně měla též předpovědět do konce XIII st. pozorované klimatické změny - tzv. "Bílou zimu" (odkaz), kterou lidská pověra považovala za konec světa a spojovala s předpovězeným příchodem Ničitelky (odkaz). Tato predikce se stala záminkou k ostudným honům na čarodějnice (1272-1276) a zavinila tak smrt mnoha nešťastných dívek a žen, považovaných za inkarnaci Ničitelky. V současnosti je I. některými badateli považována za mýtickou postavu a její Proroctví za mnohem později vyprodukované apokryfy a důmyslný literární podvrh.   

***

Houvenagel Dominicus Bombastus; *1239, velkoobchodník z Ebbingu, zbohatl rozsáhlou podnikatelskou činností a usadil se v Nilfgaardu. Těšil se přízni několika císařů, za vládu imperátora Iana Calweita jmenován purkrabím a županem venendalským a místodržitelem neweugenským. Ve funkci dvorního rady ovlivňoval H. mnohá císařöva rozhodnutí a rozvíjel všestrannou společenskou aktivitu. Zemřel 1301. Ještě v Ebbingu proslul H. svou nezištnou charitativní činností, podporoval potřebné a nemajetné, zakládal sirotčince, starobince a špitály. Jako milovník krásných umění a fyskulatury založil v metropoli divadlo a stadion, přičemž obě stavby nesou dodnes jeho jméno. Je považován za příslovečný vzor poctivosti, čestnosti a obchodního ducha.

(mimo jiné pořádal nelegální souboje mezi zvířaty a lidmi a shlížel se ve většině nectností tehdejší společnosti. Jeho vliv dosáhl takové míry, že začal šířit dezinformace o své charitativní činnosti. Jakákoli jeho činnost byla čistě prospěchářská a populistická - pozn. autora)

***

Delannoy Flourens; jazykozpytec a  dějepravec, *1432 ve Vicovaro. V letech 1460-1475 vrchní archivář a knihovník u císařského dvora. Neúnavný sběratel lidových bájí a pověstí, autor mnoha literárních prací považovaných za pomník dávného jazyka a písemnictví severních regionů Impéria. Mezi jeho nejdůležitější díla patří: "Mýty a legendy národů Severu", "Bajky a  pohádky",  "Překvapení aneb mýtus starší krve", "Sága o zaklínači", "Zaklínač a zaklínačka - věčné hledání". Od roku 1476 profesor na universitě v Castell Graupian, kde zemřel 1510.

***

Congreve, Estella vel Stella, dcera hraběte Ottona de Congreve. V mládí byla provdána za starého hraběte z Liddertalu, po jehož rychlém úmrtí řídila finanční záležitosti svého panství nadmíru uvážlivě, díky čemuž se domohla nemalého jmění. Bylo o ní známo, že se těší důvěře a náklonnosti císaře Emhyra var Emreis (odkaz), jenž byl vždy ochoten přihlédnouti k jejímu mínění, a tak, třebaže nezaujímala zvláště vysoké postavení, byla význačnou osobností u jeho dvora. Díky blízkému vztahu k mladé císařovně Cirille Fioně (odkaz), kterou milovala jako vlastní dceru, byla v žertu označována za "císařovnu matku". Přežila oba, jak císaře, tak císařovnu, zemřela 1331. Její značný majetek připadl v dědictví postranní větvi Liddertalů, zvaných Běláci, ti však byli lidé lehkomyslní  a marnotratní a záhy veškeré bohatství promrhali.

( Císař Emhyr nikdy nedovolil zveřejnit informaci, že císařovna Cirilla Fiona ve skutečnosti není cintránskou princeznou, ale jen holkou, kterou císaři nastrčila jeho tajná služba, protože pravou Cintránku nemohla najít a bála se císařovy zloby. - pozn. autora)   

Napsal(a): Sapek

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Encyklopedie
© Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net
, 2002 - 2005
URL: http://fantasy-scifi.net/encyklopedie/