Tolkien.cz - hlavní stránka

Jeremiův
J.R.R. Tolkien

Úvod
Básně a písně
Báje, mýty, příběhy
Filmy
Hudba
Hry
Chronologický rejstřík
Jazyk a písmo
Kalendáře
Knihy
Obrazárna
Rasy Středozemě
Víte, že
Zeměpis
Životopis
Služby:
- novinky
- rozesílání novinek
- vyhledávání


Fantasy a Sci-fi:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


Tip Obchůdku
Lord of the Rings: The Art of the Fellowship of the Ring
The Art of
the Fellowship
of the Ring

500 obrázků z filmu
955 Kč


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie


Nejoblíbenější pohlednice

New Line Cinema

Reklama

Bude nový film podle děl J. R. R. Tolkiena?

The Sunday Times, 25. květen 1997
Nicholas Hellen

  Saul Zaentz, vlastník filmových práv na Hobita a Pána Prstenů (a producent Anglického pacienta, který získal Oskara) prozradil plány na zachycení J. R. R. Tolkienových fantasy příběhů na filmové plátno s pomocí nejnovějších digitálních efektů a obsazení nejlepších Hollywoodských herců.
  Celé přepracované vydání by muselo zhustit komplex příběhů, které začaly vznikat v pozdních dvacátých letech jako koncepty filosofa Oxfordské university, znuděného známkováním zkouškových skript, a začaly americký vysokoškolský kult v 60tých a 70tých letech.
  Navzdory šanci na štědré autorské honoráře z filmu je tolkienova rodina nerada z tohoto riskantního podniku, který, jak věří, ztratí kouzlo epických příběhů. Priscila Tolkienová, autorova jediná dcera, řekla: "Jsem proti tomu, aby se film dělal."
  John Tolkien, jeho nejstarší syn, se obává, že komerční tlak nevyhnutelně musí knihy zlehčit. "Může to být dobrý film. Ale příběhy byly vytvořeny pro jedno médium a nevyhnutelně musí být zkresleny, aby byly přizpůsobeny jinému," řekl.
  Jejich obavy podporuje jeden expert, který varoval že příběhy budou potřebovat dodatek o milostných zájmech apelující k návštěvníkům kin. Frodo, synovec Bilba Pytlíka, se bude muset vzdát jeho loajálního společníka, Sama Křepelky, protože diváci by mohli nesprávně předpokládat homosexuální podtóny jejich přátelství.
  Tolkien se během života bránil zkomercionalizování jeho práce. Humprey Carpenter, jeho životopisec, řekl, že autor vytvořil přesné komplexní mapy a jazykové příručky ke Středozemi, protože se na své knihy nedíval jako na imaginární fantazie, ale jako na skutečné příběhy, kterých byl kronikářem.
  V jednom dopise, napsaném v roce 1937, naléhal na své vydavatele, aby jeho práci nedali do spárů Walta Disneye.
  "Nechme dělat Američany co se jim zdá dobré, třeba ilustrace Hobita v Americe," napsal, "pokud (dokud) je možné vetovat cokoli od, nebo cokoli ovlivněné, Disneyho studii, jehož všechny práce se mi srdečně hnusí."
  Christopher, Tolkienův nejmladší syn, prohlásil, že film může naplnit otcovy nejhorší obavy z přílišné publicity. Kult posedlých fanoušků obtěžoval jeho otce ve starém věku do té míry, že jej jedno období přinutil přestěhovat se na tajnou adresu.
  Christopher, jenž je editorem otcovy literatury, řekl, že Tolkienovi fanoušci ho také přinutili skrývat se. Nyní žije na farmě v lesích jižní Francie.
  Zaentz předpokládá, že se Tolkienův film stane kasovním trhákem, ale namítá, že by nedovolil, aby byly báje poškozeny.
  "Během příprav jsme zamítli nepočítaně návrhů," řekl. "Schválíme jen práci, která bude vnímavá (citlivá) k detailům. Filmy můžou být takový milník jako Kouzelník ze země Oz."
  O filmová práva soupeří tři velká Hollywoodská studia - Universal, tvůrci Jurského parku a jeho pokračování Ztracený svět; Dreamworks SKG, studio částečně vlastněné Stevenem Spielbergem, a Miramax, divize Disneye. Svůj zájem oznámili režiséři John Boorman a Peter Jackson.
  Předešlý pokus přenést Tolkienovu tvorbu na obrazovku skončil nešťastně. V roce 1978 Zaentz vydal animovanou verzi první poloviny Pána Prstenů, která byla dost kritizována. Film vydělal v amerických pokladnách asi 15 milionů dolarů a od plánů na pokračování bylo upuštěno.
  Vydavatelé Pána prstenů se obávají o ochranu Tolkienových příběhů. David Brawn, manager HarperColins, řekl: "Špatné obsazení může způsobit mnohé škody."
  Hobití fandové se také ukázali jako zarputilí strážci Tolkienových výtvorů. Sibley, v jehož rádiové adaptaci hrál Ian Holm jako Frodo, Sir Michael Hordern jako Gandalf a John Le Mesurier jako Bilbo Pytlík, varoval Zaentze, aby se do adaptace knih nepouštěl. "Lidé mají nejen přesnou představu jak by měly vypadat; také vědí jaký by měly mít hlas," řekl.
  Wayne Hammond, autor několika knih o Tolkienovi, souhlasí: "Danny DeVito může být použitelný jako hobit, se Seanem Connerym jako jedním z elfích králů. Ale každý kdo četl knížky má ve své mysli rozdílné představy."

Vložil: Jirka 'Jeremius' Wetter
20:38:13  18. 01. 1998
Další články autora

Doporučit článek
Verze pro tisk
Hodnocení: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 / 5
Současný stav: 2.9 (4413 hlasů)

Komentáře (0)

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Jeremiův J.R. R. Tolkien, © Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2003
Tolkien.cz: Společnost přátel díla J.R.R. Tolkiena, © Toomz, tolkien@fantasy-scifi.net, 1996 - 2004
Design: Rinvit, Toomz, Jeremius
URL: http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/

Všechna práva vyhrazena. Žádnou část stránek není dovoleno použít či reprodukovat bez souhlasu autora!

Společnost přátel
díla pana
J.R.R. Tolkiena

akce
časopisy
členství
o nás
oznamovatel
tiskoviny

nápověda