Tolkien.cz - hlavní stránka

Jeremiův
J.R.R. Tolkien

Úvod
Básně a písně
Báje, mýty, příběhy
Filmy
Hudba
Hry
Chronologický rejstřík
Jazyk a písmo
Kalendáře
Knihy
Obrazárna
Rasy Středozemě
Víte, že
Zeměpis
Životopis
Služby:
- novinky
- rozesílání novinek
- vyhledávání


Fantasy a Sci-fi:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


Tip Obchůdku
Lord of the Rings: The Art of the Fellowship of the Ring
The Art of
the Fellowship
of the Ring

500 obrázků z filmu
955 Kč


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie


Nejoblíbenější pohlednice

New Line Cinema

Reklama

Lord of the Rings'98

Los Angeles Times
Pondělí, 24. srpen 1998
Patrick Goldstein

New Line vsadilo na Lord of the Rings

New Line Cinema poskytlo více než 130 milonů dolarů na vytvoření nejambicióznějšího a nejnákladnějšího filmového projektu ve své historii - trilogii filmů založených na "Lord of the Rings" (Pánu Prstenů), J.R.R. Tolkienově klasické sérii fantasy románů. Tři filmy budou natočeny současně během příštího roku Peterem Jacksonem, Novo Zelándským filmovým režisérem nejvíce známým pro "Heavenly Creatures," thiller s Kate Winsletovou (1994), a "The Frighteners," komedie plná speciálních efektů s Mechaelem J. Foxem.

Jackson, který začne točit filmy začátkem příštího roku na Novém Zélandu, doufá, že bude mít hotové první pokračování na vánoce 2000, s následujícími filmy navrhnutými přibližně na léto a vánoce 2001. Film se vyznačuje vzácnou spoluprací mezi dvěma soupeřícími společnostmi, New Line a Miramax Films, které nedávno získaly práva na knihy od producenta Soula Zaentze.

"Jsem fandou těchto knih od té doby, co jsem je četl poprvé, když jsem byl 18ti letý učeň na foto-rytce na čtrnácti hodinové jizdě vlakem do Aucklandu," vzpomíná Jackson, který pracoval na scénáři projektu a vizuálním návrhu během posledních dvou let. "Je to podívaná plná báječného vzrušení. Ale co dělá knihu vyjímečnou, je jazyk a skvělé postavy. Výzva je v zachycení živosti toho všeho -- dostat naše kamery do Tolkienova světa a udělat ho tak skutečným jako svět, který popisuje v knihách."

Tolkienova trilogie, poprvé vydaná v polovině 50. let, byla zamýšlena jako pokračování "Hobita," prvního literárního úspěchu profesora Oxfordské university. Romány byly umístněny do Třetího věku Středozemě, vymyšleného prehistorického éry obydlené hobity, elfy, troly, skřety a lidmi. Boj dobro-verus-zlo se zaměřuje na Froda Pytlíka, mladého hobita, který se pouští na náročnou výpravu po Středozemi, doufaje, že zničí Kouzelný Prsten Neviditelnosti, předtím než padne do rukou Temného Pána Saurona, zlověstného tyrana usilujícího o zotročení lidstva.

Živá obraznost knih a klasická témata je okamžitě učinila oblíbenými, když se trilogie stala široce dostupnou v Americe v pozdních 60. letech. Prodalo se více než 50 milonů výtisků a byla přeložena do 25 jazyků. Jejich trvalá popularita je nejvíce evidentní na Internetu, který je zaplněn nespočtem "Prstenových" Web stránek věnovaných mapám, mytologii a hudbě Středozemě, stejně jako stránky Tolkienovy Společnosti založené v nesčetně zemích.

Trilogie "Prstenů" je často uváděna jako raný vzor pro sérii "Hvězdných válek" Georga Lucase. Je to srovnání, jehož se štastně chopilo New Line, které vidí projekt jako potencionální "Hvězdné války" - titul vyhovující pro studio, které v minulosti slavilo úspěch s několika nízkorozpočtovými filmovými sériemi, nejznémější "Noční můra v Elmstreet" a "Teenage Mutant Ninja Turtles". Do nynějška je nejdražší film od New Line "Ztraceni ve vesmítu" (mimochodem strašná hovadina - Jeremius), uvedený žačátkem tohoto roku a rozpočtem zhruba 85 milonů dolarů.

"Jsem hazardér, jako každý jiný ve filmovém průmyslu, ale je to projekt, který by mohl zaujmout představivost širokého obecenstva," říká předseda New Line Cinema Robert Shaye. "Jako literatura má 'Pán Prstenů' cit a vzrušení--má duši. Také je naprosto přístupný všem, což ho dělá přitažlivým pro děti, rodiny, dospělé... A myslíme si, že můžeme vzít knihu a převést ji do filmu, kde to lidé mohou doslova cítit a slyšet.

Po léta byla filmová práva na trilogii vlastněna Zaentzem, vítězem tří Oskarů a producentem takových filmů jako "Anglický pacient" a "Amadeus." Zaentz, jenž bude pracovat jako výkonný producent nových filmů, poprvé předvedl zkrácenou verzi knih v roce 1978 s režisérem Ralphem Bakshim.

Když Jackson pracoval na "The Frighteners," přečetl trilogii a začal se zajímat o filmový potenciál příběhu, přesvědčen, že mnohé pokroky v technologii visuálních efektů by to mohly udělat životaschopnou komerční zaléžitostí. Přišel s nápadem do Miramax Films, kde místopředseda Miramaxu Harvey Weinstein souhlasil se zahájením projektu. Přestože Zaentz odmítl v minulosti mnoho nabídek, uzavřel dohodu s Weinsteinem, který vytvořil "Anglického pacienta" poté, co jeho původní financování zklamalo.

Rozsáhlé visuální efekty filmu zařídí Weta Digital, Jacksonova firma pro speciální efekty, která udělala visuální efekty pro "The Frighteners" a mnoho z efektů v "Contact," fantasy Roberta Zameckise (1997). Za loňský rok Jackson a jeho dlouhodobý produkční partner Fran Walsh napsali 300-stránkový scénář, využívajíce přitom padesátičlenný štáb ke stavbě modelů, miniatur a počítačových programů, které budou sloužit jako návrh projektu.

"Je to skutečně poprvé kdy si můžeme představit Tolkienovu obrazotvornost ve filmu," říka Jackson. "Technologie existuje pouze kolem dvou až tří let. Píšeme náše vlastní softwarové kódy, které nám dovolí animovat tvory realistickým způsobem a předvést bitvy v neuvěřitelném měřítku. Technické hranice filmu se rozšiřují mnohem rychleji než kdykoli od průkopnických dnů kina."

Přesto se během posledních týdnů stalo evidentním, že zatímco je Miramax nadšený, nepřál si dělat tři samostatné filmy. "Chtěli se držet jednoho filmu a já jsem s tím nebyl spokojený," vysvětluje Jackson, který říká, že jejich rozchod byl přátelský. Miramax postavil do čela Harveye a Boba Weinsteinovy ponechávaje si výkonný producentský kredit.

Miramax dal Jacksonovi třítýdenní lhůtu, aby našel jiného příznivce projektu. Okamžitě šel do New Line, kde pracoval na začátku své kariéry a měl dlouhotrvající přátelství s předsedou Fine Line Features Markem Ordeskym a předsedou New Line Productions Mikem De Luca.

"Bob Shaey podepsal můj první výplatní šek," říká Jackson. "Když jsem poprvé přišel do Hollywoodu, spal jsem na pohovce Marka a dostal jsem nabídku, abych napsal (nikdy nevydaný) film Freddy Krueger. Každý tam má rád knihy, takže se s nimi cítím dobře."

Kdyby byly filmy úspěšné, mohl by to být pro New Line zlatý důl, které také získalo práva na "Hobita" jakož i celosvětové obchodní práva pro spotřebytelské produkty založené na filmech. Ale projek se zdá být obrovským finančním rizikem. Přestože je Jackson kritiky oblíbený, nikdy nerežíroval velkorozpočtový hit, a jeho nejmodernější film, "The Frighteners," nebyl příliš výdělečný. Mimoto, New Line velmi hazarduje, že dělá všechny tři filmy najednou. Jestliže první propadne, studio má malou naději na záchranu svých investicí spojených s následujícími filmy.

"Po shlédnutí Petrova scénáře a demonstračního filmu věříme, že má nápady a technologii, aby vytvořil tento velký skok od fantasy dílek před 10 nebo 15 lety," říká Shaye. zisková záležitost. Ale udělali jsme si hodně výpočtů a stále vidíme dobrý ohledně-zisku-rizikový scénář.

Na Internetu si již fanoušci obsadili Seana Conneryho do role čaroděje, Gandalfa, jedné z klíčových postav v trilogii. Ale Jackson trvá na tom, že nemluvil o Connerym nebo neusiloval o jiné možnosti obsazení. Hlavní postava bude hrána hercem, zatímco většina tvorů Středozemě, hrady a města budou varobeny pomocí visuálnívh efektů. Jackson také praoval se dvěma význačnými Tolkien-malíři, Alanem Leem a Johnem Howem, kteří ilustrují návrhy prostředí pro toto dílo.

Jackson a několik obchodních partnerů vlastní firmu na tvorbu speciálních efektů a prostory studia na Novém Zélandu. "Když mluvíte o filmech takového rozsahu, s až 1,200 záběry s visuálními efekty, je mnohem ekonomičtější realizovat projekt na Novém Zélandu," říká Ken Kamis,

Do nynějška většině tvůrcům fantasy filmů z velké části chybělo pochopení. Bakshiho dřívější "Prsteny" byly propadák, stejně jako filmová adaptace "Duny" (knihu vřele doporučuji - Jer.) od Davida Lynche. Ale Jackson se nezdá být zastrašen nezdary předchůdců.

"Je pravda, že fantasy je jedinná filmová kategorie, která nikdy nebyla zpracována opravdu dobře," říká. "Po 100 letech kina není mnoho nových motivů pro příběhy. Můžeme vše zpracovat do velkých muzikálů nebo hororů. Ale nikdo neudělal pravou fantasy. To je ta výzva--chci vědět, jestli to dokáži."

Vložil: Jirka 'Jeremius' Wetter
20:50:27  09. 11. 1998
Další články autora

Doporučit článek
Verze pro tisk
Hodnocení: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 / 5
Současný stav: 3 (4932 hlasů)

Komentáře (0)

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Jeremiův J.R. R. Tolkien, © Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2003
Tolkien.cz: Společnost přátel díla J.R.R. Tolkiena, © Toomz, tolkien@fantasy-scifi.net, 1996 - 2004
Design: Rinvit, Toomz, Jeremius
URL: http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/

Všechna práva vyhrazena. Žádnou část stránek není dovoleno použít či reprodukovat bez souhlasu autora!

Společnost přátel
díla pana
J.R.R. Tolkiena

akce
časopisy
členství
o nás
oznamovatel
tiskoviny

nápověda