Tolkien.cz - hlavní stránka

Jeremiův
J.R.R. Tolkien

Úvod
Básně a písně
Báje, mýty, příběhy
Filmy
Hudba
Hry
Chronologický rejstřík
Jazyk a písmo
Kalendáře
Knihy
Obrazárna
Rasy Středozemě
Víte, že
Zeměpis
Životopis
Služby:
- novinky
- rozesílání novinek
- vyhledávání


Fantasy a Sci-fi:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


Tip Obchůdku
Lord of the Rings: The Art of the Fellowship of the Ring
The Art of
the Fellowship
of the Ring

500 obrázků z filmu
955 Kč


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie


Nejoblíbenější pohlednice

New Line Cinema

Reklama

Recenze - Maahos

Prave jsem prisel z Collosea v Oslu, kde jsem jiz podruhe shledl velkolepy film or rezisera Petera Jacksona "Lord of the Rings: Fellowship of the Ring", s poetickou ceskou zkratkou LOTR:FOTR.. . Byl jsem pozadan o maly popisek, takze tady je. Tvorbu JRR Tolkiena znam celou a zboznuji ji. Proto tuto recenzi musite chapat jako popis filmu od cloveka, ktery zna cele Tolkienovo dilo.

Rad bych si poslechnul i reakci nekoho, kdo tento pribeh nezna. Nejprve bych zduraznil, ze od tohoto filmu se ocekavalo mnoho, a podle mne se vse naplnilo. Slysel jsem sice nektere skepticke nazory tech, kteri film jiz videli, ale myslim, ze je to dano spise jejich predsudky nez tim, ze by se jim film skutecne nelibil. Prece jen, zpracovani takoveho dila musi provazet nejistota. Spousta lidi zrejme cekala, ze se povede Jacksonovy nemozne, tj. do deseti hodin (predpokladana delka cele trilogie) vmestnat beze zmeny celou knihu citajici cca 1200 stran. Jiste uznate, ze my "Tolkienovci" bychom radi videli vsechny sve oblibene hrdiny, jmena, kousky deju, utrzky rozhovoru, narazky a emoce. Do tak kratkeho casu to ale vmestnat nejde. Domnivam si, ze Jackson udelal rozumny kompromis mezi vsim a opatrne vypustil jiste casti (byt si jich kazdy kdo dilo zna vsimne). Ovsem je to skutecne nenasilne a pro divaky, kteri knihu necetli, to neni na skodu (minim ztratu nebo nakou nelogickou nenavaznost plynouci z chybejiciho dialogu). Je videt, ze pri sve praci mel reziser spoustu poradcu, at uz literarnich specialistu, nadsencu nebo umelcu, kteri zasvetili zivot tvorbe Tolkiena, jako je napriklad John Howe. Mimochodem, jeho vliv je v nekterych okamzicich a vyjevech vice nez patrny. Tak, to byla jen takova mala obhajoba filmu, a ted k deji.

Samotny zacatek, kdy je formou vypraveni zobrazen pribeh Prstenu od jeho ukovani az po ztratu v rece Anduin a posleze nalezeni Glumem, je precizne udelan a vystihuje vse dulezite behem nekolika dech beroucich minut. Jackson se podle meho usudku nechal inspirovat animovanou verzi od Baskiho, jez mozna mnozi z vas videli. Cetl jsem nekolik zesmesnujicich recenzi na zobrazeni Saurona a jeho zbrane, ale myslim, ze to bylo naopak vernou, ac jednoduchou, ukazani jeho moci a schopnosti (mnozi hraci RPG po shlednuti jiste dokazi priradit i presne atributy jeho zbrani :) Nemusite se ale bat, v "aktualnim" deji vystupuje Sauron vzdy jen jako desive planouci oko, podobne jako tomu bylo v knize, planouci, plne zasti a hnevu, uprene k Prstenu. Nasledujici dej kopiruje knihu, pocinaje Bilbovou slavnosti a jeho zmizenim, pres Gandalfovo patrani ve vezich Gondoru po osudu Prstenu. Zkratka vse se zhruba odehrava dle knihy. Samozrejme, mnoho casti bylo vypusteno, ale to je zrejme nutnost. Napriklad zahadny Tom Bombadil, jehoz nektere teorie oznacuji jako vteleni samotneho Eru, nebo spiknuti lidi u Skakajiciho ponika. Trochu me mrzi povyseni role Arwen, ale co se da delat. Ani se Jacksonovi nedivim pote, co jej americke publikum a tisk uz dopredu bombardovali ruznymi narazkami na skupinu tvorenou pouze muzi. Znalci knihy jiste oceni mnohe Gandalfovy vety, jez jsou prakticky beze zmeny prevzaty primo z psane podoby. Take graficke zpracovani vsech textu, pergamenu a ruznych knih nebo napisu na hrobkach - kdo zna runy, pozna opravdu, jedna-li se o napisy trpaslici, mordorske nebo elfi. Malem bych zapomnel, elfove mnohe vety pronaseji v elfstine (+titulky), a kdyz mluvi obecnou reci, pouzivaji silny prizvuk. Vizualni zpracovani je temer dokonale. Mnozi z nas si pri cetbe predstavovali dlouhe plane, nepristupne vrcholky Caradhrasu, hluboke doly Morie, ktere navozuji opravdu dokonaly dojem. Vsechny prostory jsou megalomanske, spousta kamenych sini, kamenych del a soch a samozrejme, Balrog, coz je ma nejoblibenejsi cast. Urcite vite, ze hodne scen bylo tvoreno pocitacovou grafikou, ale klonovane armady orku ci lidi jsou verne zpracovany a prakticky nejdou poznat chyby. Jen myslim, ze zaberu z Lothlorienu je prilis malo, ale pravdepodobne tu zapracovaly strihacovy nuzky - v traileru je videt predavani Galadriinych daru spolecenstva, tato scena se ve filmu nenachazi. Je mozne, ze takovych scen je vic - mozna je prinese DVD verze?

Zklamanim mozna budou pro nekoho elfi exteriery a kouzla obecne. V Tolkienovy i jinych fantasy knihach jsou elfi mesta casto popisovany jako mista neuveritelne krasy, ktere obycejnym lidem takrka zlomi srdce. Tak toto se bohuzel nekona, a tato mista vypadaji svym zpusobem obycejne. Ovsem ma to naopak jednu velkou vyhodu - vsechny lokace vypadaji uveritelne a realne, a mozna prave diky tomu se z filmu stava ohromujici popis skutecnych udalosti misto zmatene serie digitalnich efektu. Obdobne kouzla jsou podobna jako v knize - decentni. Neuvidite tisice zlatych partiklu sypajicich se z kouzelnych hulek, doprovazene zablesky a morfingem vseho. Napriklad souboj Sarumana a Gandalfa je spise ukazkou souboje mysli nez magie (proste mental magic :)). Vse je samozrejme doprovazeno nadhernou hudbou od Howarda Shoreho, ktera vse vykresluje, v nekterych scenach dokaze vehnat adrenalin do zil i slzy do oci, napriklad v okamziku, kdy je Gandalf ztracen v temnotach a spolecenstvo se snazi ziskat odhodlani pokracovat dal, bez nej.

Me celkove dojmy po (obou) shlednuti filmu - grandiozni dilo, az na malickosti temer dokonale. At uz pribehove, obrazove nebo zvukove. Jeste jsem se chvel (THX..) pln dojmu. Znate to - chcete uchopit mec, vybehnout do ulic a pridat se k orkum..eeee.. chci rict k lidem. Rozhodne si me temna strana ziskala jako vzdy. Az uvidite ty zabery, jakoby vyplouvajici z nasich mysli, budete se take uneseni. Pripada mi, ze Jackson spoustou zaberu vystihl zobrazeni mist ci postav takovych, jake jsme je citili nebo si je predstavovali. Dalsim dojmem bylo - maji v pokladne jeste jeden listek na nasledujici predstaveni? :) Co rict na zaver? Dal bych tomuto filmu nejlepsi hodnoceni a myslim, ze po ohlasu budou dalsi dily jeste lepsi (a snad i delsi). Nevim proc nase distribuce tak zklamala a v CR bude tento film uvaden az v lednu, ale presto na je rozhodne zajdete (i pokud ho budete mit driv stazen z internetu). Pokud mozno vicekrat.

Dodal bych, ze ve Skandinavii evidentne na Tolkienovi vyrostlo nekolik generaci, narozdil od nas, kde kniha oficialne vysla az koncem 80.let (nebo to byl zacatek let 90tych?). Neprekvapilo me tedy, ze v kine bylo mnoho starsich i velmi starych lidi, kteri se take bavili. Take se mi libil pristup divaku - na zaver filmu zatleskali (a to jsem nebyl na premiere) a vetsi cast zustala az do konce titulku. Mala perlicka na zaver, pred kinem stal mladik, ktery mel usitou vernou kopii Gandalfova plaste, na to ze bylo asi -15 vypadal velice sebevedome. :)

Napsal Maahos

Vložil: Maahos
13:08:25  29. 12. 2001
Další články autora

Doporučit článek
Verze pro tisk
Hodnocení: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 / 5
Současný stav: 2.9 (1142 hlasů)

Komentáře (13)
23. 01. 2002 -bez nadpisu- Maahos
demogorgon: yep, jak rikas, vsichni jsme ditka Satanova, a jen nekteri o tom nevedi a proto se povysuji nad nas a jsou cleny tech bilych kraliku (andelu) nad nami :)
23. 01. 2002 -bez nadpisu- Demogorgon
13. 01. 2002 -bez nadpisu- Marcela
12. 01. 2002 -bez nadpisu- Maahos
12. 01. 2002 -bez nadpisu- Marcela
11. 01. 2002 -bez nadpisu- Maahos
11. 01. 2002 -bez nadpisu- Neuro
09. 01. 2002 -bez nadpisu- Marcela
08. 01. 2002 -bez nadpisu- Mikie
08. 01. 2002 -bez nadpisu- Nozi
08. 01. 2002 -bez nadpisu- Nozi
07. 01. 2002 -bez nadpisu- Maahos
03. 01. 2002 -bez nadpisu- smike

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Jeremiův J.R. R. Tolkien, © Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2003
Tolkien.cz: Společnost přátel díla J.R.R. Tolkiena, © Toomz, tolkien@fantasy-scifi.net, 1996 - 2004
Design: Rinvit, Toomz, Jeremius
URL: http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/

Všechna práva vyhrazena. Žádnou část stránek není dovoleno použít či reprodukovat bez souhlasu autora!

Společnost přátel
díla pana
J.R.R. Tolkiena

akce
časopisy
členství
o nás
oznamovatel
tiskoviny

nápověda