Tolkien.cz - hlavní stránka

Jeremiův
J.R.R. Tolkien

Úvod
Básně a písně
Báje, mýty, příběhy
Filmy
Hudba
Hry
Chronologický rejstřík
Jazyk a písmo
Kalendáře
Knihy
Obrazárna
Rasy Středozemě
Víte, že
Zeměpis
Životopis
Služby:
- novinky
- rozesílání novinek
- vyhledávání


Fantasy a Sci-fi:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


Tip Obchůdku
Lord of the Rings: The Art of the Fellowship of the Ring
The Art of
the Fellowship
of the Ring

500 obrázků z filmu
955 Kč


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie


Nejoblíbenější pohlednice

New Line Cinema

Reklama

Recenze filmu - Jeremius

Toto je pracovní verze recenze. Dokončení plánováno po pořádné porci spánku a nejlépe i druhém shlédnutí filmu :-)

Všem recenzentům filmu, jsem kladl na srdce, aby se snažili ve svých výtvorech odpovědět na několik prostých otázek:

  1. Znáš knižní předlohu?
  2. Považuješ se za tolkienofila, s jakými očekáváními jsi šel na film?
  3. Jaký jsi měl pocit, když film skončil?
  4. Jak bys film ohodnotil (od jedné do pěti jako ve škole)?

Vzhledem k tomu, že se již několik let pachtím se stránkami věnovanými nepřekonatelnému dílu J.R. R. Tolkiena, je myslím jasné, že znám jeho knihy. Přesto jsem však o sobě vždy tvrdil, že nejsem tolkienofil. Nečetl jsem každou jeho knihu 10krat, neznám všechny dialogy zpaměti, dokonce nejsem ani schopen zapamatovat si všechny postavy ze Silmarillionu. Tolkienovo dílo je pro mě "jen" tím nejlepším, co jsem kdy v životě četl. Nikdy jsem nenarazil na knihy, ze kterých vyzařuje tolik energie a emocí, nikdy jsem nenarazil na knihy, o jejichž pravdivosti (rozuměj reálnosti) bych byl tak přesvědčen, a to i přesto, že se vše odehrává v imaginárním světě. Tím to však pro mě končí.

Tímto faktem je ovlivněn i můj postoj k filmu, který jsem na těchto stránkách vyjádřil již tolikrát, že je mi trapné neustále se opakovat. Přesto ve zkratce: Nejde do sebelépe natočeného, sebedelšího a sebelepšího filmu narvat přes tisíc stran textu a již vůbec ne Pána Prstenů, knihy, která nepřímo navazuje na Hobita a která těží z mytologie popsané v Silmarillionu! Řešení jsou tedy dvě: a) zkusit napěchovat do filmu co nejvíce faktů. Touto cestou se dal D. Lynch s Dunou. Jak to dopadlo víme všichni. b) přežvýkat příběh tak, aby se z něj dal udělat smysluplný příběh (v praxi znamená příběh ořezat). Touto cestou se dal i Peter Jackson, do té doby poměrně neznámý režisér několika úchylných filmů. Samozřejmě narazil na tvrdý odpor JRRT-fanatiků. Což ale já nejsem, takže jsem vždy tvrdil, že mi nějaké rozumné úpravy děje vůbec nevadí a že pokud bude film alespoň trochu dobrý, nebudu zklamán.
Problém však vidím v něčem úplně jiném: Film je zabiják představivosti! Každému z nás se při četbě zobrazovala jeho vlastní verze Středozemě, promítal se mu v hlavě jeho vlastní film. Každý z nás měl "svého" Gandalfa, "svého" Legolase, "svou" Roklinku, "svého" Aragorna. Někdo si přestavoval Aragorna černovlasého, někdo hnědovlasého, někdo třeba i holohlavého (uznávám, hloupý přiklad:). Jenže co se stane po shlédnutí filmu? Už budu vidět Gandalfa jako Iana McKellena, Froda jako E. Wooda, Roklinku jako její filmovou verzi. V tomto vidím největší nebezpečí filmu a upřímně řečeno se docela obávám, jak jím bude ovlivněna má další četba Tolkiena...



Když jsem v 23:45 vstoupil do brněnského Špalíčku, třímal jsem v kapse pět VIPáckých lístků, o které mě vzápětí okradl Nimitz, Michal a další dva lidičkové, které neznám :-) Již na první pohled bylo jasné, že se děje něco zvláštního a velkého: V multiplexu jsem byl podruhé v životě (nejsem žádný vidlák, ale prostě je nemám rád), poprvé to bylo shodou okolností před několika měsíci na půlnoční premiéře Planety opic, ale instinkt mi napověděl, že není příliš obvyklé, aby o půlnoci bylo kino narvané desítkami lidí. Jen mě zarazilo, že nikdo neměl kostým!

A mé pocity po shlédnutí filmu? Nostalgie, radost a nadšení! Proč nostalgie? Protože jsem kdysi dávno před lety přinesl jako první v ČR informace o tom, že se bude natáčet film podle díla J.R.R. Tolkiena. Od té doby jsem filmem žil, sledoval novinky, hádal se s vámi, že S. Connery by opravdu neměl hrát Gandalfa, odpovídal na vaše dotazy, s vděčností přijímal vaše tipy na aktuální informace o natáčení, sháněl obrázky, debatoval po různých diskuzních fórech, sám sebe jsem se ptal, jak může filmová adaptace Pána Prstenů dopadnout... a to vše, celé ty čtyři roky jsou minulostí!
Film je báječný! Je skvělý! Není dokonalý, ale je to po dlouhé době první film, který mě nadchl,. Dávám ***** (pět hvězdiček)!:-) Je opravdu málo detailů, o kterých bych mohl říct, že by šly natočit líp. Vezmu to postupně v bodech:
Samozřejmě je tu poměrně dost nesrovnalostí oproti knize, jenže celkový dojem je prostě bezchybný: vynikající atmosféra, úchvatné prostředí, kostýmy. Po visuální stránce vodíková bomba! Vzhledem k tomu, že je téměř na každém kroku cítit vliv J. Howa a A. Leeho, není se jistě čemu divit.
Dynamická kamera - dlooouhé průlety kamery nad krajinou, zběsilý střih v bitvách... super! Stějně tak ozvučení, efekty a některé detaily (např. se mi líbilo, že po dopadu na podlahz Prsten neodskočí, ale zůstane ležet jako přibitý - je přímo cítit jeho obrovská tíha).
Hudba báječně podkresluje děj filmu a až na zcela trapnou Enyu je soundtrack skvělý (ale kdo si ho koupí za sedm set korun jen proto, že je to z film Pán Prstenů, je u mě blázen :-) Jen mi chvílemi připadalo, že se melodie až příliš často opakují a chtělo by to trochu invence. Přest například "křaplavé housličky" v Hobitíně na začátku filmu jsou kouzelné! :-)
Opravdu mile mě převapilo, že u PP je i docela sranda! Hodně srandy! Samozřejmě vrámci mezí, nic co by zesměšňovalo Tolkienovo dílo.
Jestli bych měl něco vyzvednout, bude to určitě A T M O S F E R A! Přibližně od Morie jsem se cítil na infarkt a nepamatuji se, že by mi kdy nějaký film takhle rozbušil srdce.
Mimochodem P.J. dobře vyřešil problém podezřívání hobitů z...ehm... homosexuality, tím, že hned v úvodu si Sam zkouší namluvit pohlednou hobitici :-) Dobrý nápad a šikovný způsob jak smést otázku čtyřprocentnosti ze stolu.
Teď k nedostatkům:
Otřesný začátek se Sauronem. Pokud si dobře pamatuju z jistého rozhovoru, P. Jackson tvrdil, že Sauron prostě nemůže být borec navlečený do ostnatého brnění.... Jenže on je to chlap navlečený do ostnatého brnění! Vrcholem trapnosti je scéna, kdy údery svého palcátu odhazuje několik mužů desítky metrů daleko. Naštěstí je po úvodním intru Saurona znázorňuje pouze planoucí oko.
Další přímo směšný (ve špatném slova smyslu) souboj: Gandalf a Saruman. Otřesné, hrozné, ubohé! Nevím, jestli se P.J. snažil napodobit Matrix, ale každopádně doufám, že to bylo naposled!
A do třetice kritika akčních scén: Balancování Aragorna a Froda na rozpadajícím se můstku v Morii... Eh, tohle myslí P. Jackson vážně?!? Takto hloupé scény film dost kazí!
Nikdy jsem se netajil odporem ke skřetům P. Jacksona a nadále trvám na tom, že skřeti nevypadají jak měsíc hnijící zombie nebo jako leprotici v pokročilém stadiu své nemoci. Také jsem nikde v tolkienových knihách nezaznamenal, že by zlobři měli mít krátké tupé ocásky... ;-)
Podobný vztah jsem vždy měl k "modelce Arwence" alias L. Tylerové. Hodně špatná volba Arwen, ale na druhou stranu musím uznat, že se Liv ze sebe vymáčkla maximum toho, čeho je herecky schopna. Navíc se vůbec neobjevovala tak často, jak některé "zaručené zprávy" sýčkovaly.
Elrond alias Agent Smith z Matrixu... bez komentáře
Konec filmu je neskutečně sestříhaný!!! Vzhledem k tomu, že by chybějících 40 minut mělo být na DVD verzi, neberu to jako chybu filmu ale spíš "kravaťáků" z New Line.
Chvílemi mi přidaly některé souboje...ehm... mírně předimenzované ala Matrix.
I když jsem hlavně kritizoval, opakuji, že dávám pět hvezdiček z pěti a věřím tomu, že při druhém shlédnutí si film vychutnám ještě víc! Nemohl jsem se totiž ubránit neustálému kritizování "tohle podle mě vypadá jinak, tohle by mělo být tak či onak. Podruhé již budu vědět, do čeho jdu, takže si budu jen užívat.
Opravdu by mě však zajímal názor člověka, který PP nečetl. Podle mě by mnoho momentů nechápal a nejspíš by film označil za relativně naivní blbost, protože spousta věcí není dostatečně vysvětlena. Je ovšem otázkou, jak moc za to mohou zásahy střihačů a jak bude vypadat komplet DVD verze. Jen takový menší příklad: Před branou do Morie Aragorn ujišťuje Sama, že se s Vilíkem musí rozloučit a určitě se mu nic nestane. Vtip je ale v tom, že o Vilíkovi není předtím sebemenší zmínka :-)

.. a že jste se z mé "recenze" nedozvěděli moc o filmu samotném? A proč?! Proč bych vám proboha popisoval film, který recenzovaly již desítky lidí předemnou a na který především můžete jít sami! Vypněte počítač, teple se oblečte a vyrazte do nejbližšího kina!

Vzhledem k tomu, že je právě pět hodin ráno, přeji vám pěkné sny!


Na závěr si nemůžu odpustit drobné rýpnutí do Warnerů: Proč museli odkládat premiéru v ČR o dvacet dnů?! Původně jsem chápal, že když převzali film od Space Films (předchozího distributora) přibližně měsíc před premiérou, tak je to opravdu krátká doba na uspořádání plánovaných akcí. Space Films totiž chtěli uskutečnit mnoho věcí, například českou verzi oficiálních stránek filmu (např. Slováci ji mají), dabing (ne, že by mi chyběl), soutěže atd. atd... Jenže Warneři neudělali prakticky nic z toho a opravdu nevidím jediný rozumný důvod pro odložení!


23. 1. 2002
Včera jsem již film viděl potřetí, takže si dovolím konečný verdikt: Film Pán Prstenů: Společenstvo Prstenu je kouzelný! Možná to zní trochu divně, ale je to tak. Je to kouzelný, nádherný a důstojný převod dokonalé knihy na stříbrné plátno! Samozřejmě má film slabé momenty (já osobně považuji za nejhorší scénu s Aragornem a Frodem na rozpadajícím se schodišti v Morii), ale když uvážíme, co všechno se dalo ve filmu pokazit a co všechno Peter Jacskon mistrně zachytil, tak i přes nemilosrdné nůžky střihačů, je výsledek oslňující! A upřímně řečeno je mi trochu líto, že se najdou lidé, kteří si snaží něco dokázat tím, že si PP pouští zpomaleně jen proto, aby za každou cenu našli nějakou chybičku. Ale co... Petere Jacskone, až se někdy potkáme, máš u mě pivo! ;-D

PS Vzhledem k tomu, že se v současnosti přetáčí některé scény ze Dvou věží, věřím tomu, že se P.J. poučil z názorů diváků a druhý díl bude ještě lepší!

Vložil: Jirka 'Jeremius' Wetter
05:13:38  10. 01. 2002
Další články autora

Doporučit článek
Verze pro tisk
Hodnocení: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 / 5
Současný stav: 2.8 (2483 hlasů)

Komentáře (10)
12. 09. 2008 -bez nadpisu- ste nechutni
ako mozes nazvat enyu trapnou??!! sa uvedomujes?? ty kokos ty nevies co je to talent a liv je skvela ja nechapme je toto fanusikovska stranka o filme?? lebo tu pisete take sprostoviny ze sa to neda citat
02. 01. 2006 -bez nadpisu- Quendi
19. 04. 2003 -bez nadpisu- Stark
13. 02. 2002 -bez nadpisu- Klenotka
30. 01. 2002 -bez nadpisu- Franta
18. 01. 2002 -bez nadpisu- Capino
15. 01. 2002 -bez nadpisu- Ladoren
14. 01. 2002 -bez nadpisu- Aleon
10. 01. 2002 -bez nadpisu- hawkzn
10. 01. 2002 -bez nadpisu- Bellatrix

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Jeremiův J.R. R. Tolkien, © Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2003
Tolkien.cz: Společnost přátel díla J.R.R. Tolkiena, © Toomz, tolkien@fantasy-scifi.net, 1996 - 2004
Design: Rinvit, Toomz, Jeremius
URL: http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/

Všechna práva vyhrazena. Žádnou část stránek není dovoleno použít či reprodukovat bez souhlasu autora!

Společnost přátel
díla pana
J.R.R. Tolkiena

akce
časopisy
členství
o nás
oznamovatel
tiskoviny

nápověda