Tolkien.cz - hlavní stránka

Jeremiův
J.R.R. Tolkien

Úvod
Básně a písně
Báje, mýty, příběhy
Filmy
Hudba
Hry
Chronologický rejstřík
Jazyk a písmo
Kalendáře
Knihy
Obrazárna
Rasy Středozemě
Víte, že
Zeměpis
Životopis
Služby:
- novinky
- rozesílání novinek
- vyhledávání


Fantasy a Sci-fi:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


Tip Obchůdku
Lord of the Rings: The Art of the Fellowship of the Ring
The Art of
the Fellowship
of the Ring

500 obrázků z filmu
955 Kč


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie


Nejoblíbenější pohlednice

New Line Cinema

Reklama

Filmový Prsten

Jako dvanáctiletého chlapce ho okouzlila Tolkienova knížka Pán Prstenů. "Nosit tak na prstě podobný kroužek, který by mi splnil každé přání," opakoval si nad ní do omrzení Oliver Noll z německého Schwalmstadt-Ziegenlainu. Nyní se jeho dětský sen splnil a navíc mu otevřel cestu k milionovému jmění.

O slávě a bohatství nikdy nesnil. Pochází z malého hesenského městečka, kde se povolání stále ještě dědí z otce na syna. V době, kdy uvažoval, co bude dělat po ukončení základní školy, už dávno zapomněl na klukovskou touhu stát se všemocným kouzelníkem, který je schopen ovlivňovat osudy lidí i světa. Rozhodl se, jak velela rodová tradice, vyučit se hodinářem a klenotníkem. Na hrdinu oblíbené dětské četby si vzpomněl až jako dvacetiletý, kdy měl při zkouškách prokázat svou odbornou zdatnost. "Co kdybych pro zkušební komisi zhotovil repliku kouzelnického prstenu, který Tolkien ve své knížce popisuje?" pomyslel si. Dlouho neváhal a záměr uskutečnil. "Zkoušku sem složil na výbornou," pokračuje, "potom jsem prsten uložil do zásuvky mezi ostatní suvenýry z dětství."

Tam by patrně zůstal ležet navždy, kdyby si Oliver Noll před třemi lety nepřečetl, že hollywoodští tvůrci se chystají zfilmovat Tolkienův příběh. Napadlo ho poslat jim svůj prsten na ukázku. "Moc jsem si od toho nesliboval," řekl reportérům. "Dobře vím, že mají celé štáby zkušených rekvizitářů, kteří dokážou skutečné zázraky. Vyrobit kouzelnický prsten pro ně musí být hračka!" O to větší bylo jeho překvapení, když mu zanedlouho přišel dopis od produkce chystaného snímku. Nejen s poděkováním za projevenou iniciativu, ale s objednávkou na dvacet dalších exemplářů. Okamžitě se pustil do práce, věděl, že se mu naskytla šance, která se už podruhé v životě nebude opakovat. nejprve si však dal jako opatrný podnikatel svůj výtvor patentovat. "S kvalitou odvedené práce byli produkce i režisér spokojeni, a tak se stalo, že čarovný zářivý kroužek, který Hobbit Fredo [toto není překlep vzniklý přepisem!] představovaný hercem Elijahem Woodem nosí na pravém prsteníku, skutečně pochází z mé dílny," pyšní se dnes hodinářský mistr z hesenského Schwalmstadt-Ziegelhainu.

Zdroj: Kratzer, Herbert. Prsten mu vynesl miliony. In: Ring, č. 25, ročník 10, str. 23. ISSN 1211-4464

Dále článek končí krátkým odstavcem, který by se dal shrnout: "film vydělal hodně peněz, Oliver Noll vydělal hodně peněz, Oliver Noll prodává prsteny za nekřesťanské peníze".

Nyní bych si dovolil rozebrat zde několik svých postřehů: Jako obvykle je hned při letmém pročtení jasné, že článek psal další z novinářů, kteří o Tolkienovi a jeho díle nemají ani páru. Autor se dokonce sám perfektně usvědčil, když z originálu přepsal "Hobbit" a dokonce s velkým "H" - nejspíše se domníval, že jde o jméno. Navíc se mu trochu plete "O" s "E", ale vžyť koho zajímá, jestli to byl Frodo či Fredo, že? Já chápu, že není možné, aby každý článek psal odborník na danou tématiku, ale při troše snahy a alespon zběžném propátrání českého internetu, by hned autor věděl, že hobiti jsou rasa a jak se jmenuje hlavní hrdina.

Trochu mě také rozčíla zmínka o "oblíbené dětské literatuře". Dovolil bych si tvrdit, že Tolkiena začínají číst až tak patnáctileté "děti" (vlastně mě napadá, že by to tedy mohla být pubescentní literatura ;-D).

Na závěr bych rád poprosil, aby do komentářů nebo mně do e-mailovky ozval odborník na patenty :-) To je opravdu možné nechat si patentovat prsten, který popsal Profesor ve své knize? Myslím si, že ne. Vážně nejsem odborník, ale když už, tak bych to viděl spíš na průmyslový vzor či něco podobného. Ale přesto, je možné zaregistovat si cizí design předmětu, který je již pěkných pár desítek let popsán v Pánovi Prstenů?

Vložil: Jirka 'Jeremius' Wetter
19:07:38  09. 07. 2002
Další články autora

Doporučit článek
Verze pro tisk
Hodnocení: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 / 5
Současný stav: 3 (4782 hlasů)

Komentáře (1)
20. 08. 2002 Patent Wilém
No, nevím, jestli je to přepis článku z německého originálu. Pokud ano, dovolil bych si zastat se autora alespoň u hobita - podstatná jména se v němčině s velkým počátečním písmenem prostě píší. Jde-li ovšem o přepis z českého článku, pak se jedná o trestuhodnou nedbalost podobnou těm, nad kterými jsem se tu už rozčiloval jinde cca před půlrokem.

Na patenty sice odborník nejsem, nicméně kam moje znalosti této problematiky sahají, je možné si "patentovat" (v tomto případě spíše registrovat průmyslový vzor) prakticky cokoliv, co vyrobím jako první ve státě/na kontinentě/na světě či v jiné průmyslové zóně. Je jedno, kdo danou věc vymyslel, důležitý je ten, kdo si zaregistruje u úřadu patřičnou dokumentaci skutečného výrobku.

Snad to takhle postačí.

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Jeremiův J.R. R. Tolkien, © Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2003
Tolkien.cz: Společnost přátel díla J.R.R. Tolkiena, © Toomz, tolkien@fantasy-scifi.net, 1996 - 2004
Design: Rinvit, Toomz, Jeremius
URL: http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/

Všechna práva vyhrazena. Žádnou část stránek není dovoleno použít či reprodukovat bez souhlasu autora!

Společnost přátel
díla pana
J.R.R. Tolkiena

akce
časopisy
členství
o nás
oznamovatel
tiskoviny

nápověda