Tolkien.cz - hlavní stránka

Jeremiův
J.R.R. Tolkien

Úvod
Básně a písně
Báje, mýty, příběhy
Filmy
Hudba
Hry
Chronologický rejstřík
Jazyk a písmo
Kalendáře
Knihy
Obrazárna
Rasy Středozemě
Víte, že
Zeměpis
Životopis
Služby:
- novinky
- rozesílání novinek
- vyhledávání


Fantasy a Sci-fi:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


Tip Obchůdku
Lord of the Rings: The Art of the Fellowship of the Ring
The Art of
the Fellowship
of the Ring

500 obrázků z filmu
955 Kč


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie


Nejoblíbenější pohlednice

New Line Cinema

Reklama

Pán Prstenů: Dvě věže

Recenze je možná silné slovo na to, co se snažím vyplodit, ale snad to laskavý čtenář zvládne :o) Berte to prosím jako úvahu a citový výlev po prvním prožití.

Dvě věže se mi líbily. Nebyla jsem tak nadšená z celku, jako u Společenstva (přeci jen, to byla bomba, zatímco teď už jsme leccos čekali a proto nebyli třeba tolik ohromeni), ale nemůžu říct že by mi druhý díl přišel horší. Je jiný, ÚPLNĚ jiný - tempo filmu, nálada, prostředí... Z velké části jsem na to byla připravená a možná právě proto mi tak úplně nevadí hodnotit Věže odděleně od Společenstva a tyhle dva filmy dojmově neporovnávat. Jako film, samostatně, jsou Dvě věže rozhodně úžasné a téměř bez chyby. Bohužel se mi ale úplně nedaří nesrovnávat s knihou, kterou znám velmi dobře, některé přidané nebo změněné pasáže mi tudíž nebyly úplně pochuti. Ne že by knižní Gimli nebyl veselý chlapík, ale jsem přesvědčená, že v určitých situacích měli trochu ubrat, vzhledem k tomu, kolik měl ve filmu scén. Více slovních přestřelek mezi ním a elfem by bylo vhodnější, než ukázky trpaslíkovy nemotornosti pokaždé, když se objeví v záběru. Skoro každý jeho záběr byl komický a to se mi nelíbilo. Doufám, že v Návratu krále se humor vrátí na hobití úroveň. Druhá věc, kterou těžko přenáším přes srdce, je Faramir. Filmově fungoval naprosto skvěle a změna této postavy nebyla celkově vůbec tak strašná, jak jsem se bála - až do chvíle, kdy Faramir odmítl naslouchat Frodově úpěnlivé prosbě o propuštění. To je něco, co by Faramir neudělal, jakkoli by koketoval s myšlenkou Prstenu získat. O to víc pak působí divně, když se najednou rozhodl názor změnit, úplně otočit. Chtělo by to asi víc dialogů. Toho úžasného muže z knihy jsem tam dost často cítila - neproniknutelnost, rozvaha, jistá "chladnokrevnost" a schopnost rozhodovat se bez emocí... tak proč emocím najednou podlehl? Cestu do Osgiliathu mohli zdůvodnit tím, že Faramir ještě není rozhodnut a vynese nad hobity ortel až tam. Takhle je to ale ze začátku Faramir, pak někdo úplně jiný, aby nakonec zase totálně otočil a byl opět Faramirem. Hm. Divné. Nějakých 10 minut filmu navíc by to možná spravilo, zlogičtělo...upínám se k prodloužené verzi na DVD, tak mě, pane režisére, nezklamte! Když už jsem v Osgiliathu, scéna s nazgúlem se mi dost nelíbila. Proč ten nazgúl vypadal, že o Frodovi a Prstenu ví? To by pak mohl Sauronovi lehce oznámit, kde cítil přítomnost Prstenu, ne? O nějakém utajení by se nedalo mluvit. No, nevím, možná jsem to jenom špatně pochopila a připouštím, že až to uvidím znovu a budu nad tím víc přemýšlet, možná v tom uvidím trochu jinou logiku.

Tím končí výčet věcí, které mi opravdu vadily. Zbytek byl skvělý zážitek s nějakou menší mouchou sem tam. Nemůžu popsat všechno, ale alespoň to nejdůležitější: naprosto úchvatný byl celý Rohan. Krajina, vítr, budovy, jezdci, vlající vlasy a zástavy, Théoden! Až se ve trojce setká se svým osudem, budu plakat jak malá. Éowyn - páni, to je ženská, chladná jak ocel, tvrdá jak kámen, krásná - takovým zvláštním, "obyčejným" způsobem, ale je! Její zamilovanost do Aragorna byla vyjádřena dokonale a za použití tak úsporných prostředků, že bych tomu sama předtím nevěřila. A Éomer! Já chci víc Éomera! I na tom malém prostoru předvedl tak moc, až mi to vyráželo dech. Když křičel "Rohirrim!", málem jsem omdlela rozrušením, fakt :o) Načež následoval sjezd Rihirských posil dolů na pláň na skřety a to jsem málem omdlela vzrušením podruhé! Edoras, jeho okolí, zasazení do krajiny, mohyly u cesty, všechno byla ryzí, čistá krása. Prohlížení spáleniště u Fangornu a odhalování, co se stalo, považuji za jednu z nejlepších scén v celém dosud nafilmovaném PP vůbec. Arwen a Aragornovy vzpomínky na ní - způsob, jakým ji dostali do filmu, mi připadal velmi podařený (nejsem propagátor těchto scén, nechyběly by mi, ale chápu jejich význam a jejich pojetí mě dostalo). Jsem docela zvědavá, kam to ta Arwen vlastně nakonec šla - nemyslím si, že do Šedých přístavů, to bude nějaká jiná Jacksonova kulišárna - a líbí se mi to, protože je to takové dloubnutí do nás, kteří knihu známe, ale teď jsme bezradní :o) Pokud se z toho vyvrbí nějaká nemožnost, bude mě to samozřejmě mrzet, ale to nechme do Návratu krále. Nesmím zapomenout na Froda, hodně se změnil, jak se přiblížil k Mordoru. Bylo to jiné, než v knize, ale dobré, moc dobré. Běhal mi mráz po zádech. Naposled jsem si nechala Gluma, na něj jsem se těšila nejvíc a moje očekávání nenaplnil, ale přeplnil! Je nepopsatelně věrohodný fyzicky i psychicky - chvílemi z něj jde opravdu strach, ale když uloví rybišku a něco si u toho brouká, je tak roztomilý a politováníhodný, že by ho člověk z fleku objal! Moc mi vadily reakce některých diváků v kině, kteří se u několika Glumových výstupů smáli, ačkoli se to vůbec nehodilo. Bylo to vždycky u úsměvných scén, které ale vyvolávaly spíš lítost, dojetí a náklonnost k tomu tvoru a uvědomění si jeho tragédie - ne hlasitý smích! Ve filmu se to podařilo tak krásně vyjádřit a oni to přitom vůbec nepochopili :o( K tomu všemu přičtu záběry kamery a hudbu (ach, motiv Rohanu, ach, ty housle, rozplývám se :o))

A co bylo tak nějak napůl, dobré, ale ne tolik oslňující? Pro mě například enti - moc se mi líbili, ale nějak mi nezapadali "do krajiny", abych tak řekla. Taky trochu Smíšek s Pipinem - taková škoda, že jsou tam tak málo! Jejich únos a pronásledování by měl být delší (DVD?).

Tím končím. Už se nemůžu dočkat, až to uvidím znovu. Druhý díl Pána prstenů bych hodnotila 8,5 z 10 a počítám s tím, že teprve prodloužená verze na DVD stoupne na 9 - 9,5 z 10. Dám tedy 9 z 10, o bod méně, než bych dala Společenstvu v jeho prodloužené verzi.

Vložil: Bellatrix
13:47:39  17. 01. 2003
Další články autora

Doporučit článek
Verze pro tisk
Hodnocení: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 / 5
Současný stav: 2.9 (4241 hlasů)

Komentáře (4)
27. 01. 2003 Nebohy pan Tolkien Rama
Kdyz jsem pred rokem videl Spolecenstvo, byl jsem hodne zklamany, ale ted po Dvou vezich uz jen lapam po dechu. Nelze nesouhlasit s recnickou otazkou, ktera je v prvni reakci - copak to pan Tolkien napsal spatne, ze bylo treba tak radikalne zmenit dej? Nebo by se film, bez tak strasliveho podlejzani komerci, neprodal?
26. 01. 2003 Nemůžu si pomoct... Bellatrix
20. 01. 2003 docela souhlasi Jeremius
19. 01. 2003 Absolutní zklamání fojt

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Jeremiův J.R. R. Tolkien, © Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2003
Tolkien.cz: Společnost přátel díla J.R.R. Tolkiena, © Toomz, tolkien@fantasy-scifi.net, 1996 - 2004
Design: Rinvit, Toomz, Jeremius
URL: http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/

Všechna práva vyhrazena. Žádnou část stránek není dovoleno použít či reprodukovat bez souhlasu autora!

Společnost přátel
díla pana
J.R.R. Tolkiena

akce
časopisy
členství
o nás
oznamovatel
tiskoviny

nápověda