Tolkien.cz - hlavní stránka

Jeremiův
J.R.R. Tolkien

Úvod
Básně a písně
Báje, mýty, příběhy
Filmy
Hudba
Hry
Chronologický rejstřík
Jazyk a písmo
Kalendáře
Knihy
Obrazárna
Rasy Středozemě
Víte, že
Zeměpis
Životopis
Služby:
- novinky
- rozesílání novinek
- vyhledávání


Fantasy a Sci-fi:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


Tip Obchůdku
Lord of the Rings: The Art of the Fellowship of the Ring
The Art of
the Fellowship
of the Ring

500 obrázků z filmu
955 Kč


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie


Nejoblíbenější pohlednice

New Line Cinema

Reklama

Pán Prstenů: Dvě věže

Zkoušky jsem dodělal, Film viděl a k recenzi se odhodlal (v důvěře, že mohu něčím přispět)… A vězte přátelé, není to lehké. Každý kdo Knihu četl a má ji rád (osobně předpokládám ekvivalenci těchto množin), si vytvořil nějaký vztah k Filmu, většinou dle míry ortodoxnosti vztahu ke Knize. Přiznám se, že osobně patřím spíš k těm ortodoxnějším, takže to by bylo k mému základnímu náhledu.

Dvě věže, nekonečný rok očekávaný to kinematografický zážitek, díky kterému se nám týdny do státnic a maturit zdály nekonečnými bez ohledu na počet nedodělaných otázek, přinesly mnoho emocí, snad ještě více než první díl. A po nich hned následovaly rozpaky. Zatímco, dopustím-li se té kacířskosti a označím jedním slovem Společenstvo za adventuru, pak Dvě věže jsou bezesporu filmem akčním. Předpokládám, že jste Film již viděli a proto upustím od líčení děje a další věci, ke kterým považuji za vhodné se vyjádřit.

Gandalf v Mórii: Scény byly sice udělány mimořádně pečlivě a docela věrně Knize, ale bojovat v pádu… Kdepak byly naše milé fyzikální zákony?

Rohan: Zpracován nádherně, to je pravda, ale… Vážně by Theodéna doprovázelo sotva pár jezdců? To Eomérovi věrní představovali většinu královské armády? To snad ne, pak by věrnost třetího maršála Jízdmarky byla nebetyčná, protože kdo by odolal použít takovou přesilu, aby mohl záležitosti řídit po svém? Mocný Helmův žleb bráněný malinkou tvrzí? Na dědičný roh troubí trpaslík cizinec, stáje jsou spojeny v jedno s trůním sálem a samotnou tvrz brání oddíl Theodén Jugent... No zkrátka řečeno: na pohled pěkné na omak hrůza, jedna z nejméně podařených pasáží. A to se nelze nezmínit o oddílu Egypťanů, promiňte, elfů vyslaných na pomoc z nebohého Loriénu, který sám bojoval o přežití s armádou Temného pána vyslanou z Dol Gulduru, jak statečné … a trestné, chtělo by se dodati. Ale vysvětluje to, kam se vydala Arwen, Jacksonovým záměrem bylo asi poslat na pomoc jí (spekulovalo se o tom v předchozích měsících), ale někdo spočítal, že Roklinka je třikrát dál a odpor proti Arwen Bojovné taky nepatřil k nejmenším… Mimochodem nevíte někdo, kde sehnali Rohirové svoje podkovy? Tak dokonalá adheze, kam se hrabou Michelinky...

Gimli: Chudák malej trpasličí. Co komu udělal? Dost nepatřičné, autorovi jeho dialogů bych prohnal hlavou válečnou motyku.

Legolas: Hmm, kdo umí, umí. Pár kousků je sice nepředstavitelných, ale budiž. Skateshield působí sice poněkud nadsazeně až trapně, ale proti balancování v Khazad-Dum, docela přijatelné.

Enti: Pravdou je, že každému se líbí jiní. Já bych dal přednost Nasmithovím, jinak nejsou špatní. Mohlo to dopadnout spíš hůř.

Stínovlas: Nádherný Andalusan, ale nikoliv Pán Komoňstva. Příliš bílý, příliš hubený. Zcela určitě šlo najít vhodnějšího představitele.

Aragornův pád: Jedna z nejtrapnějších scén... Aragorn, snad zmítán v pochybách svého srdce mezi velkou láskou k Arwen a blízkostí Eówyn (podle Knihy samozřejmě zcela nepředstavitelné, teoreticky možné jen za předpokladu, že Arwen je opravdu odeslána do Šedých přístavů…), si nedovede poradit s několika vlkama kříženejma s netopejrem? A padne jen aby mohl nahradit vojáka vracejícího se z bitek od Brodů, který v Knize zvěstoval velikost útočníků z Isengardu? Trochu drahá poplatnost Knize

Eówyn: Někdo má rád holky, jiný zase vdolky. Jelikož patřím do první skupiny, tak se mi tato žena líbit nemohla, co trochu oduševnělosti? Sveřepá severská bojovnice to není a nikdy nebude. Pán Nazgůlů z ní asi umřel smíchy, nebo ho utloukla kartáčem ne její krásné kadeře?

Faramir: Jediná skvrna na jinak skvostné pasáži Frodovy pouti, možná až na spíše roztomilou příhodu před Moranonem, škoda, že Sam neudělal tu lavinu trochu větší, mohla Černou bránu zabouchnout na vždy:-) Co asi stalo se našemu havranovlasému miláčkovi všech dívčích srdcí? Nosil paruku? Je to horor, možná vůbec nejhorší zásah do předlohy, přitom i kdyby věrně zachoval text, tak by scény nebyly o nic slabší ani méně pochopitelné, spíš naopak, a jestli to má být něco do Návratu krále, tak opravdu nevím, jak to tam všechno pan režisér našlape. (Ad Bellatrix a její postřeh o Nazgůlovi: možná sám jen něco cítil a nerozuměl tomu, pro jedinou vůli, kterou znal, by to byla věc nepředstavitelná a proto také nepředstavovaná.)

Glumíšek: Asi vůbec nejpodařenější prvek Filmu, je úžasný a umí. Škoda, že není nikde dopodrobna vysvětlena metoda jeho vzniku a úprav (po grafické stránce). Ty rybišky si určitě zasloužil.

Tak už mne nenapadá žádný podstatný bod, který ve Filmu byl a potřeboval probrat. Toho, co tam nebylo je mnoho. Efekty další kumšt samozřejmě perfektní, soundtrack jiný, přesto zajímavý. Snad těch Oskarů přibude. Celkově Film považuji za výbornou komedii, myslím, že něco podobného jsem už někdy četl:-) Pokud jste dočetli až sem, tak Vám děkuji a věřím že Vaše další kliknutí budou směřovat do diskusních příspěvků, protože je o čem diskutovat a pravda jinde vzniknout nemůže.

Vložil: Tesner Zdeněk
13:29:07  01. 02. 2003
Další články autora

Doporučit článek
Verze pro tisk
Hodnocení: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 / 5
Současný stav: 3 (6115 hlasů)

Komentáře (12)
12. 09. 2008 ach boze Vevinka
sice mozno na mna nadavat budete ale ste odporni je mi z vas zle sem uz teda urcite nevleziem!!
12. 04. 2007 TT Míša
02. 01. 2006 Re: Quendi ZdT
02. 01. 2006 Hmm Quendi
08. 03. 2003 Jen film Michal
04. 03. 2003 Parecek k nakousnuti Simona
03. 03. 2003 Radeji pomlcme... Marketa
14. 02. 2003 Ad Bellatrix ZdT
13. 02. 2003 já beru Éomera... :o) Bellatrix
11. 02. 2003 .. Marcela
10. 02. 2003 For Marcela ZdT
10. 02. 2003 mno jo Marcela

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Jeremiův J.R. R. Tolkien, © Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2003
Tolkien.cz: Společnost přátel díla J.R.R. Tolkiena, © Toomz, tolkien@fantasy-scifi.net, 1996 - 2004
Design: Rinvit, Toomz, Jeremius
URL: http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/

Všechna práva vyhrazena. Žádnou část stránek není dovoleno použít či reprodukovat bez souhlasu autora!

Společnost přátel
díla pana
J.R.R. Tolkiena

akce
časopisy
členství
o nás
oznamovatel
tiskoviny

nápověda