Tolkien.cz - hlavní stránka

Jeremiův
J.R.R. Tolkien

Úvod
Básně a písně
Báje, mýty, příběhy
Filmy
Hudba
Hry
Chronologický rejstřík
Jazyk a písmo
Kalendáře
Knihy
Obrazárna
Rasy Středozemě
Víte, že
Zeměpis
Životopis
Služby:
- novinky
- rozesílání novinek
- vyhledávání


Fantasy a Sci-fi:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


Tip Obchůdku
Lord of the Rings: The Art of the Fellowship of the Ring
The Art of
the Fellowship
of the Ring

500 obrázků z filmu
955 Kč


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie


Nejoblíbenější pohlednice

New Line Cinema

Reklama

Pán Prstenů: Návrat krále - Bellatrix

Neumím psát recenze, takže to budou spíš dojmy... Viděla jsem film během dneška dvakrát, mezitím jsem se trochu prospala, čímž opadla šílená nervozita a napětí, které jsem cítila poslední týden a během celé půlnoční premiéry a které mi trochu bránily v emocích. Poprvé jsem byla vždycky trošku vytržená ze zaujetí, když se na plátně objevilo něco, co jsem nečekala, nebo co se mi ne úplně líbilo. Podruhé všechny tyhle pocity opadly a zároveň jsem věděla, na co jdu, takže mě "novinky" nerušily. Už jsem si to jen užívala, dokázala jsem se naprosto povznést nad okamžiky, které se mi třeba úplně nelíbí, a daleko víc jsem brečela :o) (upozorňuju, že je to úplně první film, který mě v kině rozplakal, i když je to částečně i tím že E. T. jsem neviděla v kině, takže jsem u něj brečela u televize :o) Ale fakt, jsem jinak děsný cynik a rozpláčou mě jen knížky, filmy ne) Změny oproti knize hodnotím 9 z 10 spíš jen abych si dala rezervu vzhledem k rozšířené verzi, kde bude leccos doplněno. Rozhodně ale nemůžu řict, že bych při sledování Návratu měla dojem "tady kus vystříhli" - ani u Sarumana ani u Éowyn s Faramirem, navazuje to tak plynule, že to ani v nejmenším neruší. Snad jen díky zkrácení putování Mordorem vypadá cesta z MT k Morannonu jako záležitost pár hodin, to je jediný filmařský "kiks" v celém filmu. Když bude v prodloužené verzi vidět ještě alespoň jedna noc v Mordoru, bude i tohle napraveno.

Nejlepší scény:

  • majáky, počínaje Pipinovým lezením a konče Théodenovým "and Rohan will answer!" (někomu vadí, že jsou ohně očividně počítačové a že jsou vatry na lidem nepřístupných místech, ale mně to teda nevadí :o))
  • útok Rohirů (plus všechno o Rohirech od prvního zaznění rohu až do Théodenovy smrti)
  • příjezd Gandalfa s Pipinem k MT a jejich jízda městem nahoru (sice mě přímo nemrazilo v zádech, ale je to vizuálně krásná scéna, je neuvěřitelné, že to město není skutečné, ale polystirenové
  • vzdávání cti hobitům a Aragornovo naprosto pohnutým hlasem pronesené "My friends!" (další BJŽ moment; BJŽ = Brečím Jak Želva)
  • plus spousta menších scén, jako třeba když "na konci všech věcí" Frodo a Sam mluví o Kraji (když Sam zmíní Růžu, tak BJŽ :o)), nebo jak se na sebe hobiti dívají v hospodě U Zeleného draka, loučení v přístavech...

Také musím pochválit zvukaře, protože křik nazgúla je v Návratu doveden k naprosté dokonalosti. Ve Společenstvu se nám mohl zdát málo hrozný, ale tady při něm opravdu tuhne krev v žilách.

A propos, sice nemusím ty Legolasovy blbůstky, ale ani mi to nijak nevadí. Každopádně zlikvidování múmáka, ač počítačové, se mi moc líbilo, hlavně bylo ohromně zajímavé sledovat tu strategii, s jakou se mu dostal až na hřbet :o)

Uf, končím, protože bych asi musela psát o celém filmu :o) Celkově ode mě dostává Návrat krále 10 z 10, 100 %, nebo chcete-li "1".

Vložil: Bellatrix
17:12:24  16. 01. 2004
Další články autora

Doporučit článek
Verze pro tisk
Hodnocení: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 / 5
Současný stav: 3 (5603 hlasů)

Komentáře (2)
12. 09. 2008 omyl :) Vevinka
myslim , ze kazdy clovek vravi , ze z trilogie sa im najmenej vzdy pacilo dvojka a to bude asi tym , ze si najprv zvykli na jednotku a potom trojka ale DVe veze su lepsie ako jednotka
27. 01. 2004 Pohled laika... Robert

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Jeremiův J.R. R. Tolkien, © Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2003
Tolkien.cz: Společnost přátel díla J.R.R. Tolkiena, © Toomz, tolkien@fantasy-scifi.net, 1996 - 2004
Design: Rinvit, Toomz, Jeremius
URL: http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/

Všechna práva vyhrazena. Žádnou část stránek není dovoleno použít či reprodukovat bez souhlasu autora!

Společnost přátel
díla pana
J.R.R. Tolkiena

akce
časopisy
členství
o nás
oznamovatel
tiskoviny

nápověda