Tolkien.cz - hlavní stránka

Jeremiův
J.R.R. Tolkien

Úvod
Básně a písně
Báje, mýty, příběhy
Filmy
Hudba
Hry
Chronologický rejstřík
Jazyk a písmo
Kalendáře
Knihy
Obrazárna
Rasy Středozemě
Víte, že
Zeměpis
Životopis
Služby:
- novinky
- rozesílání novinek
- vyhledávání


Fantasy a Sci-fi:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


Tip Obchůdku
Lord of the Rings: The Art of the Fellowship of the Ring
The Art of
the Fellowship
of the Ring

500 obrázků z filmu
955 Kč


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie


Nejoblíbenější pohlednice

New Line Cinema

Reklama

Pán Prstenů: Návrat Krále - Verlit

Film jsem zatím videla ctyrikrát, takze uz jsem se dostala ze stádia okouzleného zírání a pokusím se být schopna trochu objektivního hodnocení.

Pred tím, nez se zacaly filmy natácet, byla jsem tvrdým zastáncem postoje, ze by to radsi nemel nikdo zkouset. Od prvního zhlédnutí Spolecenstva jsem se transformovala do vásnivého zastánce filmu, i pres vsechny nedostatky a chybicky, které je nevyhnutelne provázejí. Ted, o nejakých sest let od okamziku, kdy jsem se o filmování poprvé doslechla, se dokonce pristihuji, ze nekteré pasáze a postavy z filmu v mém zebrícku oblíbenosti vystoupaly nad své "originály" z knizní podoby. Z cehoz vseho vyplývá, ze mé hodnocení je rozhodne pozitivní.

První pocit po prvním zhlédnutí by se dal popsat slovy "zírám s otevrenou pusou". Jsem starý cynik, takze jsem nebrecela, ale párkrát jsem k tomu nemela daleko. Nebyly to ale ani tak slzy vyprovokované dojemnou scénou, ale proste slzy, které vzbudí pohled na neco prekrásného, monumentálního, nádherného. Zapalování majáku, útok Rohirru, Frodo se Samem uprostred lávového more nebo pád jednoho Oliphanta pres druhého - i kdyz je kazdá z tech scén o necem jiném, z ciste vizuálního hlediska je to pohádka!

Oproti Dvema vezím a Spolecenstvu mám pocit, ze zmen v príbehu je podstatne méne a ty, které se objevily, mi naprosto nevadí. Nechápu sice, proc Arwen umírá (a potesilo by me bývalo, kdyby umrela, jelikoz není mojí oblíbenou postavou :-), ale nerusí me to a Elrondova etuda zoufajícího si otce, který svou milovanou dceru ztratí v kazdém prípade, me bere za srdce. Denethor sice není vznesený správce, ale jeho motivaci naprosto chápu a jeho zlom do zoufalství, ve kterém velí obrane MT stáhnout se s boje, je pro me zcela verohodný.

Pocítacové triky me tu a tam trosku zabolely - hlavne ektoplazmatictí mrtví a Glum, poletující ve vzduchu jako mávátko...jenze práve kdyz jsem na ne chtela zacít zehrat, uvedomila jsem si, ze Glum sám o sobe je trik, Olifanti jsou trik, 80% Rohiru jsou trik, létající potvory Nazgulu jsou trik...a uz necítím potrebu na tu drobné nedostatky remcat.

Netvrdím, ze film nemá slabsí místa. Jsou veci, které se mi nelíbí, jsou veci, které me zamrzely. Ale pod dojmem té ostatní krásy nejak necítím potrebu zacházet do detailu. Tu a tam proste vidím veci jinak nez jistý novozélandský sílenec, ale stejne mu budu nadosmrti vdecná za péci, kterou vsem trem filmum venoval a lásku, se kterou se do toho príserného úkolu pustil.

Nemuzu se dockat, az budu mít film v rozsírené verzi na DVD a budu si ho moc poustet znova a znova a znát ho do stejných detailu, jako ty predchozí dva. Nacházet vsechny ty nepatrné dokonalosti, kterými Jackson a jeho tým filmy prospikovaly, detaily, které vlastne nejsou vubec videt, ale JSOU tam, doslovné citáty z knihy - at uz slovem nebo popisem...no proste si to opravdu uzívat.

Hodnocení: 9.99 z 10 - s jedním procentem ponechaným na rozsírenou verzi :-)

Vložil: Zuzana Chapmanová
17:06:25  19. 01. 2004
Další články autora

Doporučit článek
Verze pro tisk
Hodnocení: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 / 5
Současný stav: 2.9 (7608 hlasů)

Komentáře (11)
27. 02. 2004 Kauza Faramir apod. Ráma
Sebevražedný útok Faramira na Osgiliath opravdu v knize je, ale celá věc má úplně jinou logiku. V knize je kolem Minas Tirith krajina s usedlostmi, jsou zde obranné valy... Ve filmu je kolem města pustina. Faramir se vrátí v obou případech, třebaže s pomocí Gandalfa (který ovšem v knize nezahání nazgůly baterkou). Vrátí se však při vědomí (do bezvědomí upadne ve chvíli, kdy mu již přišel na pomoc Gandalf). Scéna má ještě mnoho dalších odlišností. Pokud bych přijal logiku filmu, tak se Faramir nemohl vrátit živý. Takové sousto by si Sauronovi armády rozhodně nenechali uniknout.
Film má celkově vzhled hollywoodského trháku, ale tím mu také chybí logika. A přitom právě logika věci (reálnost) hrála velikou roli v Tolkienově tvorbě. Nebudu dále rozebírat nedostatky filmu, doufám jen, že všechny tři díly zase brzy upadnou v zapomnění (respektive budou přehlušeny jiným trhákem), a zbude zase jen kniha.
PS: Nevěřím tomu, že film nějak citelně zvýšil objem čtenářů kniky. Pro většinu diváků (zvláště mladších) je dostatečné, když film vidí a číst to přeci už nemusejí.
26. 02. 2004 aŕven a aragorn spagetka
23. 02. 2004 pár odpovědí verlit
22. 02. 2004 záhada majáků špagetka
18. 02. 2004 Proč jste tak nadšení? Chemik
18. 02. 2004 Já tomu nerozumím Zvíře
29. 01. 2004 Díky, pánové. Otas
27. 01. 2004 SOUHLAS Robert
26. 01. 2004 V pohode Nildon
24. 01. 2004 Pěkná prácička Lukáš Bárta
23. 01. 2004 Ano! Argonantus

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Jeremiův J.R. R. Tolkien, © Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2003
Tolkien.cz: Společnost přátel díla J.R.R. Tolkiena, © Toomz, tolkien@fantasy-scifi.net, 1996 - 2004
Design: Rinvit, Toomz, Jeremius
URL: http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/

Všechna práva vyhrazena. Žádnou část stránek není dovoleno použít či reprodukovat bez souhlasu autora!

Společnost přátel
díla pana
J.R.R. Tolkiena

akce
časopisy
členství
o nás
oznamovatel
tiskoviny

nápověda