Tolkien.cz - hlavní stránka

Jeremiův
J.R.R. Tolkien

Úvod
Básně a písně
Báje, mýty, příběhy
Filmy
Hudba
Hry
Chronologický rejstřík
Jazyk a písmo
Kalendáře
Knihy
Obrazárna
Rasy Středozemě
Víte, že
Zeměpis
Životopis
Služby:
- novinky
- rozesílání novinek
- vyhledávání


Fantasy a Sci-fi:


Fotografie z filmu Pán Prstenů
Smíšek
Frodo a Sam ve skřetí zbroji
Křižovatka 3
Éowyn a Smíšek
Lodě Korzárů
Ústa Sauronova
Aragorn dekapituje Ústa Sauronova
Éomer našel Éowyn
Faramir a Éowyn 2
Faramir a Éowyn


Tip Obchůdku
Lord of the Rings: The Art of the Fellowship of the Ring
The Art of
the Fellowship
of the Ring

500 obrázků z filmu
955 Kč


V Čítárně vyšlo
Alexa: TY!
Filip Pivoňka: Dědictví Smrtonošů V...
Bhagavan: JE MOŽNÉ POMOCÍ POHÁDEK Z...
Annún: Svatební slib
Kaay: 2117: Alfa
Redd: Věčný život II
Anna Pavlišová: Zamyšlení nad životem
Ekyelka: Její realita
Aenica: Lovci VII. část
Eleira: Poslední partie


Nejoblíbenější pohlednice

New Line Cinema

Reklama

Enti

Enti, zvaní také Onodrim či Enyd byli nejstarobylejší lid přežívající ve Středozemi. Jméno Ent je podoba jejich jména v jazyce Rohanů.

A jak vůbec takový ent vypadal? Všichni se podobali vysoké postavě připomínající člověka. Jinak se Enti od sebe lišili, jako jeden druh stromu od druhého. Byli rozdílní ve výšce a délce. Měli mnoho tvarů a barev. Lišili se v počtu prstů na rukou a nohou (od tří do devíti). Někteří připomínali buky a duby, byli velice statní s vysokou hlavou téměř bez krku, jiní zase byli vysocí a rovní a šedí s mnohaprstýma rukama a dlouhýma nohama, ti připomínali jasany. Ti co měli hnědou kůži, veliké a tlusté ruce a krátké tlusté nohy vypadali jako kaštany. Ti nejurostlejší vypadali jako jedle a další jako lípy, břízy či jeřáby.

Z prvních entů, kteří byli zbyli jen tři. Stromovous (Fangorn), s kterým se potkali Pipin a Smíšek, Listovlas (Finglas) a Korkož (Fladriff). Mnoho entů zestromovatělo a jiní padli zlou náhodou. Mnoho entů všech ve Fangornu ještě žije. Enti však neměli žádné enťata, ztratili totiž Entky, které již dlouhou dobu marně hledají.

V dávných dobách se enti a elfové znali. Enti připisovali elfům tu schopnost, že jim dali touhu mluvit. Jazyk, však používali vlastní,. Tento jazyk, který si enti vytvořili sami se nepodobal žádnému jinému. Byl pomalý, zvučný s tendencí k hromadění a opakování, jednoduchý, tvořený mnoha odstíny samohlásek a rozlišováním tónin a délek. Ani nejmoudřejší a nejučenější elfové se jej nepokusili znázornit písmem. Jiné jazyky se učili rychle, především dávali přednost elfským jazykům a nejraději měli prastarý jazyk Vznešených elfů. Některá slova, které hobiti Smíšek a Pipin v Fangornu slyšeli jsou quinejská či sindarská.


Enty stvořil Ilúvatar na žádost Yavanny, jejich skutečné jméno je Onodrim. Byli jakýmisi "ochránci" lesů Středozemě, proto jim byla dána schopnost hovořit a rozumět stromům.

Enti žili ve Fangornu, na první pohled vypadali jako stromy. Milovali klid a neměli rádi ukvapená rozhodnutí. Entština, jejich jazyk, byla rozvláčná, zvučná, pomalá a pro jiné národy obtížná k porozumění. Jsou jediný lid, který ovládá tento jazyk a používají ho pouze mezi sebou. To je nejspíš důvod, proč se ji nikdo nepokoušel zachytit písmem. K vyjádření jednoduchých věcí potřebují dlouhý čas a jen jejich jména by mohla zabrat několik řádků (např. když mezi ně přišli Pippin a Smíšek, pořádali radu. Na tom by nebylo nic zvláštního, ale potřebovali několik dnů, aby si řekli vše potřebné. Naštěstí mnoho z nich vládně také Obecnou řečí. Sami si libovali v jazycích, obzvláště v řeči Vznešených elfů. Ostatním rasám příliš nedůvěřovali, samozřejmě kromě elfů, poněvadž ničily jejich lesy. Obzvláště nenáviděli 'skřety s jejich sekerami', stejně jako Saurona, jenž je vedl. Vztek ze svévolného ničení milovaných stromů se projevil při úspěšném povstání proti Sarumanovi.

Na konci čtvrtého věku však žilo již jen několik entů. Zapříčinil to rozkol mezi enty a entkami - každý se zajímali o něco jiného. Enti milovali procházky v lesích a rozmluvy se stromy, zatímco entky si zvykly chodit na louky a pole, pěstovat rostliny a ovocné stromy dle jejich vlastních tužeb. Proto si vytvořily zahrady okolo Anduiny. Enti a entky se navštěvovali zřídka a nakonec po velké válce entky zmizely. (O osudu entek panují dohady. Pozorní čtenáři si však mohou všimnou zmínky ve Společenstvu Prstenu, když si hobiti vyprávějí o "divných věcech v Kraji", jak jeden z nich zahlédl stvoření vypadající jako strom. Tolkien se o entkách také zmiňuje v Dopisech, později snad přidám pár úryvků)

S enty souvisí Huorni, tvorové téměř k nerozeznání od stromů. Jediným rozdílem je, že se mohou pohybovat a to velmi rychle. Ve Fangornu je jich mnoho a jsou spojeni s enty - Stromovous vypráví hobitům o tom, jak někteří enti postupně "stromovatí", nechce se jim pohybovat a hovořit (dalo by se říct, že upadají do apatie). Nejsou enty, ale huorny. Jejich nejhorším nepřítelem jsou také skřeti pro jejich nešetrné kácení stromů. Nakonec se Huorni rozhodli pomstít se skřetům. Během bitvy v Helmově žlebu Huorni přicestovali, aby se zbavili Uruk-hai, Sarumanových skřetů. Společenstvo nalezlo divný les před Helmovým žlabem po bitvě, který tam předtím nebyl. Gandalf a Legolas byli jedinými, jenž rozuměli, že to nebylo kouzlo, ale les huornů.

Vložil: Michal Rohovský
21:14:03  15. 12. 1998
Další články autora

Doporučit článek
Verze pro tisk
Hodnocení: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 / 5
Současný stav: 2.4 (9769 hlasů)

Komentáře (2)
19. 04. 2005 Statistika
Ta tvoje statistika by byla nehorázná pičovina.
19. 10. 2003 Super David Čtvrtníček

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Jeremiův J.R. R. Tolkien, © Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net, 1997 - 2003
Tolkien.cz: Společnost přátel díla J.R.R. Tolkiena, © Toomz, tolkien@fantasy-scifi.net, 1996 - 2004
Design: Rinvit, Toomz, Jeremius
URL: http://fantasy-scifi.net/jrr_tolkien/

Všechna práva vyhrazena. Žádnou část stránek není dovoleno použít či reprodukovat bez souhlasu autora!

Společnost přátel
díla pana
J.R.R. Tolkiena

akce
časopisy
členství
o nás
oznamovatel
tiskoviny

nápověda